Kleine Sneekweek nu al succes voor de Solo

Kleine Sneekweek

Aankomende donderdag gaat de Kleine Sneekweek voor de 49ste keer van start. Deze kleine versie van de echte Sneekweek wint steeds meer aan populariteit beide de echte wedstrijdzeilers. De rede hiervoor zou wel eens kunnen liggen  in het feit dat tijdens de Kleine Sneekweek twee wedstrijden per dag worden gevaren in tegenstelling tot één wedstrijd tijdens de grote Sneekweek. De Soloklasse vormt dit jaar de grootste vloot.

Maar liefst 25 Solo’s gaan met elkaar de strijd aan om deze precieuze wedstrijd te winnen.

Gevraagd naar het succes van deze klasse antwoord Arnold Jippes.

“Het is gewoon een heerlijk bootje, handelbaar, en voor iedereen goed te transporteren.”

Solozeilers(sters) vind je overal en in elk formaat. We hebben hele lichte dames in de klasse maar ook zware heren. Arnold is regio coördinator van de klasse in Sneek.

“Vijf jaar geleden voer ik nog in mijn eentje hier en nu zitten we al op meer dan 20 boten en de groei is er zeker nog niet uit.”

Maar de hanteerbaarheid is zeker niet de enige rede voor de groei van de klasse.

“We hebben een zeer actieve klasse organisatie die er voor zorgt dat naast de felle strijd op het water, eenmaal op de kant er een ontspannen sfeer heerst. Je zou bijna kunnen spreken van de Solo familie. Vorig jaar gebeurde het nog dat een van de Solo zeilers schade had en de strijd moest staken. ’s Avonds werden alle troepen verzameld en de techneuten van de klasse zorgden er voor dat de boot de volgende dag weer het water op kon.”

De klasse doet ook veel aan promotie, naast een up to date website heeft men ook een eigen Youtube kanaal waar men met grote regelmaat video plaatst over het wel en wee van de klasse. Ook op Facebook is men zeer actief. “ Het kost heel veel werk en tijd maar de opbrengsten zijn er dan ook naar” merkt Marc Dieben op. Marc is verantwoordelijk voor het PR beleid van de klasse.

“We vinden het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt in de klasse. De drempel om in te stappen is heel erg laag. Over het hele land hebben we vloten liggen met klasse vertegenwoordigers die je gelijk op weg helpen. In deze regio’s vaart men vaak ook woensdag avond wedstrijdjes dus je kunt gelijk mee doen”

Arnold vult even aan:

“In Sneek doen we dat op dinsdag, tja Friezen he toch net even iets anders”

Gevraagd naar de kanshebbers,

“O, dat zijn er een hoop, de klasse is erg competitief en er zijn er veel die kunnen winnen” merkt Marc Dieben op.

“Maar als ik dan toch een favoriet zou moeten aanwijzen dan zou ik Arnold Jippes willen noemen, het zijn thuiswater dus dat geeft al wel een voordeel. Maar hij zal het zeker niet makkelijk krijgen want het niveau van klasse ligt heel dicht bij elkaar. Zo zouden Jan Arends of Roel den Herder uit Giesbeek of Mark Wildenberg uit Leiden roet in het eten kunnen gooien”

Hoe dan ook het gaat spannend worden op het Sneekermeer. De wedstrijden starten aanstaande donderdag en zijn vanaf het starteiland goed te volgen.

Voor meer informatie over de Soloklasse verwijzen wij naar hun website www.soloklasse.nl of stuur een mail naar secretariaat@soloklasse.nl

Tekst en foto: Marc Dieben

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: