Dutch Youth Regatta van start met 760 jeugd teams in 8 verschillende klassen

Dutch Youth Regatta

Van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni vindt de Dutch Youth Regatta plaats in Workum. Het aantal inschrijvingen staat momenteel op 760 deelnemende boten verdeeld over 8 zeilklassen. De Dutch Youth Regatta is tevens onderdeel van de Eurocup Series voor de 29er U25.

De klassen varen op vier verschillende banen en in totaal zijn er 14 wedstrijden gepland. Alleen de 29er en Nacra 15 varen er iets meer, voor hen zijn er 18 wedstrijden gepland. Veel zeilers zijn momenteel al aan het trainen voor de Dutch Youth Regatta. We geven per klasse een overzicht van de namen om in de gaten te houden de komende dagen.

Eurocup Series voor de 29er

In de 29er komt de nummer 2 van vorig jaar terug, de Franse Aristide Girou en Noah Chauvin. Het winnende team van vorig jaar is er niet, de Fransen zullen daarom extra gebrand zijn op de gouden medaille dit jaar. Ook de huidige leiders van de Eurcup Series, waar de Dutch Youth Regatta onderdeel van is, komen naar Workum: de Deense Josefine Nøjgaard en Ellen Nielsen.

Titel verdedigen in de Cadet klasse

Het Belgische duo Thibaud Dirix en Thomas Winand won vorig jaar de regatta, dit jaar komen ze terug om hun titel te verdedigen. Het sterke team zette vorig jaar al een mooie serie resultaten neer, gaan ze dat dit jaar evenaren?

Veel nieuwe namen in Laser 4.7

In de Laser 4.7 zie we veel nieuwe namen. De vloot telt een hele grote groep Nederlanders, zij kennen de wateren in Workum beter dan de andere deelnemers. Wellicht een stukje thuisvoordeel?

Strong girl in the Laser Radial

De Nederlandse Emma Savelon wist vorig jaar als enige meisje in de top 10 te eindigen in de Laser Radiaal, en dan deed ze dit ook nog op het hoogste podium. Dit jaar is ze terug en gaat ze zeker weer voor de winst. De Radialen vloot telt momenteel 74 zeilers, het wordt dus zeker weer een sterke competitie!

Interessante duels in the Nacra 15

In de Nacra 15 krijgen we weer een mooie strijd tussen het Zwitserse team met Arnarnaud Grange & Marie van der Klink en de Nederlanders Laila van der Meer & Bjarne Bouwer. Vorig jaar viel het Nederlandse team in de laatste wedstrijd van het podium, eindigend op een vierde plek. Het Zwitserse team nam hun derde plaats in. Van der Meer en Bouwer hebben sindsdien keihard gewerkt, behaalden brons op het Jeugd WK,zijn gaan trainen in de Nacra 17, en werden afgelopen weekend Nederlands Kampioen in deze klasse. 

Benjamin zeilers nu in Optimist klasse

Dit jaar varen veel voormalig Benjamin Optimist zeilers in de reguliere Optimist klasse. Zo zien we hier Josip Tafra (CRO), die vorig jaar nog tweede werd in de Benjamin. Ook Maj Petric uit Slovenië is uit de Benjamin klasse gegroeid en zal het nu opnemen tegen de grotere jongens in de Optimist.

Tweede gooi naar titel in RS-Feva 
In de RS-Feva gaan Laura van den Acker & Femke van den Berg (NED) op jacht naar de gouden medaille. Vorig jaar gaven ze deze in de allerlaatste wedstrijd uit handen. Ze eindigden de regatta op een gelijk puntenaantal met de Nederlandse Luuk & Sjors de Wijn. Door een beter resultaat in die laatste wedstrijd door de Wijn, wonnen zij de Dutch Youth Regatta.

Regerend Wereldkampioen Splash Blue 
In de Splash Blue zullen de ogen zijn gericht op Mark Immenga (NED), hij is de regerend Wereldkampioen in deze klasse. Vorig jaar verloor ook hij zijn eerste plaats in de laatste wedstrijd van het evenement. Bauke Rijpma zeilde hem toen in de laatste wedstrijd voorbij in het klassement, dat zal Immenga dit jaar niet weer laten gebeuren.

Auteur:

  • Anke Haadsma

    Anke Haadsma is een geboren en getogen zeilster. Als klein meisje werd ze door haar ouders in de zeilboot gezet en is hier nooit meer uitgekomen. Na haar studie journalistiek koos ze voor een carrière in de watersport. Nu zie je haar regelmatig langs de waterlijn als communicatie en pr medewerker op zeilevenementen. Voor Clubracer levert ze zeilverhalen, interviews en verslagen van zeilevenementen af.

Voor u geselecteerd: