40 mijl van Bru werden er 20 wegens gebrek aan wind

40 mijl van Bru

De 40 mijl van Bru 2019; van geen knoop te bekennen tot een ideale westenwind. Met een klein briesje gingen BRU-1, BRU-2 en BRU-3 van start op zaterdagochtend 25 mei voor Jachthaven Bruinisse, maar al snel was er geen zuchtje wind meer te bekennen, waardoor uitstel voor onbepaalde tijd van de starts voor de overigen klassen  werd afgegeven.

Om half twee gaf wedstrijdleider Marcol de Klerk het definitieve teken aan de zeilers: het was voor het eerst in 12 jaar onhaalbaar om de 40 mijl op de Grevelingen te varen. De 165 doublehanded teams keerden terug naar Jachthaven Bruinisse voor een extra mededeling en een vervroegd feestje. Bij de race office werd meteen geïnventariseerd wie zin had in een ingekorte 40 mijl van Bru op zondag. Met 42 boten was er genoeg animo om op 26 mei alsnog te starten.

Weinig wind

Zelfde plaats, maar een dag later stond er een steady 13 knopen uit het westen, waarbij het de samengevoegde startgroepen niet ontbrak aan voldoende wind. ORC 1-2, ORC 3, een sportbotenklasse en drie toerklassen gingen de strijd met elkaar aan, maar dan op een ingekorte baan. De 20 mijlen werden gevaren van Jachthaven Bruinisse tot de KL B-boei voor Scharendijke en terug rond de RB-7 bij Brouw door de Geul van Bommenede en via de mosselbank richting finish. Het beviel de teams goed dat er als vanouds weer ruimte was voor klassen met en zonder spi. Rond de klok van twaalf kwam het eerste doublehanded team over de finish en de laatste om 13:04 uur.

Start 40 mijl van Bru

De organisatie van de 40 mijl van Bru kijkt terug op een geslaagd weekend, ook al werd hen de wind op zaterdag even uit de zeilen genomen. De inzet en het enthousiasme was present, het plezier en vertier was er niet minder om aan wal en uiteindelijk werd er op zondag tóch nog gevaren, tot groot genoegen van de zeilers.

De winnaars van de 40 mijl van Bru 2019 zijn als volgt:

ORC 1-2

 1. Johan Bol, A Boen, Grand Soleil 34
 2. Alexis Malchair, Ohana, Dehler 36
 3. Ad van Wijngaarden, Zeebeer 3, Waarschip 1076

ORC 3

 1. Koen van Overberghe, FarFelu, FF 915
 2. Peerke Hessels, Nosy Roa, Feeling 32
 3. Jan Govers, JanBoel, J-135

Sportboten

 1. Marieke Rot, Loveboat, RS 21
 2. Bart van Gemert, Jive, J-80
 3. Pieter Golverdingen, Jachtig, J-80

BRU-3

 1. Jan den Hertog, Vic’s Blue, Victoire 1044
 2. Harm Roelofs, Watertuin, Victoire 1044
 3. Eric Willemse, Varuna, Dufour 29

BRU-4

 1. Laurens van Swaay, Jeannette, Draak
 2. André van den Heuvel, Summertime, Hanse 320
 3. Mark Reigwein, Beau Bateau, First 300 Spirit

BRU-5

 1. Claude Holewijn, Calanche, Hallberg Rassy 40
 2. Gert-Jan Oelp, JanJan, Winner 1220
 3. Ruud van Es, De Lendte, Dehler 34c

BRU-6

 1. Martijn Graafmans, eau-J, J-109
 2. Paul Kersten, ooJee, J-110
 3. Jacob Bade, Grote Zon, Grand Soleil 37 (J&J)

Foto's: Laurens Morel
Tekst: Adeline Mans

Auteur:

 • Een correspondent

  Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: