Lastige eerste dag met hoge golven op Dutch Youth Regatta

Dutch Youth Regatta

De Dutch Youth Regatta is vandaag officieel geopend met een warm welkom van voorzitter Mike Paardekooper. De vlaggenparade met alle 33 aanwezige landen maakte het plaatje compleet. Tijdens de opening waren er stevige windvlagen met 20 tot 25 knopen wind. Zodra de zeilers het water op gingen, was de wind wat afgezwakt naar een stabiele 16 knopen.

Meer dan 900 zeilers gingen het IJsselmeer op, een IJsselmeer met hoge golven. Met zeilers uit Nederland, Belgie, Duitsland, maar ook helemaal uit Australie, Brazilie en Amerika. Het Australische team in de 29er, Archie Cropley en Max Paul, gaan goed van start.

"De golven waren vandaag best lastig, maar het waren toffe wedstrijden. We hebben het ook best goed gedaan."

Voor dit team zijn het perfecte omstandigheden hier in Workum.

"In Australie hebben we niet zoveel boten om tegen te varen, hier varen de betere teams van dit moment. Voor ons is het goed in onze voorbereiding naar de Jeugd Wereldkampioenschappen."

De Australiers eindigen na de eerste dag op een tweede plek, slechts twee punten achter de Fransen Aristide Girou en Noah Chauvin.

Werken aan de start in de Cadet

In de Cadet klasse gaan de Belgische teams goed van start. Thibaud Dirix en Thomas Winand gaan aan de leiding:

"We hadden een goede dag, de wind was eigenlijk perfect, niet te sterk voor ons. De eerste twee races hadden we ook goede starts, in de derde wedstrijd konden we geen vrije wind vinden bij de start. Maar tijdens de wedstrijd voeren we weer mooi naar voren."

Het duo vaart pas sinds 6 maanden samen.

"We willen elkaar beter leren kennen in de boot dit weekend. Daarnaast gaan we wel voor een podium plek, we denken dat vooral de top 5 heel sterk is hier."

Perfecte dag in de RS Feva

Imme Rijk en Bente Zuidema hadden een perfecte dag in de RS Feva.

"We hebben alle wedstrijden gewonnen vandaag! Harde wind en hoge golven zijn voor ons prima. Gelukkig was de wind wel stabiel."

Juist die hardere wind vindt het duo fijn, hoewel ze ook wel uitkijken naar de lichtere omstandigheden op vrijdag.

"Daar kunnen we ook wel op varen."

Moeilijke golven voor de Nacra 15 zeilers

Rebekka en William Johannesen starten de Dutch Youth Regatta sterk.

"Het weer was goed, best harde wind. De golven waren wel lastig, zowel voor de wind als aan de wind, maar we hebben goed gevaren vandaag."

Alleen de laatste wedstrijd eindigt het duo buiten de top 3. Favorieten Arnaud Grange en Marie van der Klink uit Zwiterserland staan op een 12de plaats na de eerste dag, dankzij een UFD in hun tweede wedstrijd. 

Gedeelde eerste plaats in Optimist

De Optimisten worden in vier vloten verdeeld aan het begin van de dag. Dit zorgt voor een gedeelde eerste plaats tussen 3 zeilers: Vitus Masoumi Sandberg (DEN), Magnus Heegaard (DEN) en Martin Atilla (LAT). In de Benjamin klasse staat de Franse Raphael Allain op een eerste plaats na drie wedstrijden. 

Nederlandse zeilers sterk van start in Laser klassen

In de Laser klasse (4.7 en Radiaal), gaan de Nederlanders sterk van start. Ties Wijbinga staat op een eerste plaats in de Laser 4.7, een plekje achter hem staat Colin Faas. De Zwitserse Anja von Allmen maakt het rijtje af met de derde plaats. In de Radiaal zien we een compleet Nederlands podium na deze eerste dag: Willem Wiersema staat eerste, Paul Hameeteman tweede en Thomas van Ofwegen derde.

Wereldkampioen Splash Blue aan de leiding

Huidig Wereldkampioen Mark Immenga (NED) vaart een stabiele dag met een 3, 1 en 2. De Nederlandse dame Hanna Cromwijk zit vlak achter hem met slechts twee punten verschil.

Wedstrijden op vrijdag

Vrijdag starten de eerste wedstrijden om 9.55 uur op de Dutch Youth Regatta. Er is minder wind voorspeld, gemiddeld 12 knopen, dit betekent wellicht meer kansen voor de lichtere zeilers.

Foto: Laurens Morel

Auteur:

  • Anke Haadsma

    Anke Haadsma is een geboren en getogen zeilster. Als klein meisje werd ze door haar ouders in de zeilboot gezet en is hier nooit meer uitgekomen. Na haar studie journalistiek koos ze voor een carrière in de watersport. Nu zie je haar regelmatig langs de waterlijn als communicatie en pr medewerker op zeilevenementen. Voor Clubracer levert ze zeilverhalen, interviews en verslagen van zeilevenementen af.

Voor u geselecteerd: