Stabiel weer en vroege leiders op dag twee Dutch Youth Regatta

Dutch Youth Regatta

Er staat een stabiele, maar stevige, wind tijdens de tweede wedstrijddag op de Dutch Youth Regatta in Workum. Alle geplande wedstrijden zijn gevaren tot nu toe, voorzichtig kan er een eerste balans in de resultaten worden opgemaakt. Hoewel er nog veel kan gebeuren in de komende twee dagen waarin minder wind is voorspeld.

De ruim 350 Optimist zeilers staan in de ochtend gespannen bij de boot te wachten tot ze zich mogen melden en het water op mogen. Zij starten vandaag als allereerste. In de tussentijd zijn de Splash, Laser, 29er en Nacra 15 zeilers zich aan het voorbereiden op het strand. Hanna Cromwijk (NED), staat op een tweede plaats in de Splash, slechts twee punten achter landgenoot Mark Immenga.

"Ik ga vandaag wel kijken waar Mark vaart, of hij voor of achter me vaart. Maar ik zal er niet anders om varen, ik moet gewoon zo hard mogelijk varen om hem vandaag in te halen."

Immenga creeërt een kleine buffer

Na vier wedstrijden varen zit de top 3 in de Splash heel dicht bij elkaar, maar Immenga staat nog steeds aan de leiding.

Immenga:

“Het ging goed vandaag, ik vaar aardig stabiel. Wil dit evenement ook wel graag winnen, vorig jaar werd ik tweede overall nadat ik tot de laatste wedstrijd aan de leiding voer. Ik vind het lastig met die druk om te gaan, dit jaar ga ik me dan ook echt op mijn eigen wedstrijden focussen. Vorig jaar was ik ook continu aan het rekenen en tellen op welke plek ik en mijn tegenstanders moesten einidigen."

De huidige Wereldkampioen voelt de druk, maar hij weet precies wat hij de komende twee dagen gaat doen.

"Morgen is er minder wind voorspelt, ik ben wel in het voordeel in krachtigere wind. Mijn doel was dan ook een buffer op te bouwen de laatste twee dagen, nu is het zaak me te blijven focussen op mijn eigen wedstrijden."

Zijn buffer is momenteel 8 punten met nummer 2: Zegers den Boerstert (NED), en nummer 3 Cromwijk. 

Sterke competitie in de Optimist

De grote vloot Optimisten kent een sterke top. Er is slechts 11 punten verschil tussen de nummer 1, Martin Atilla (LAT), en nummer 10, Josip Tafra (CRO). De Zwitserse Boris Hirsch staat momenteel op een tweede plaats na zeven wedstrijden:

"Mijn wedstrijden gaan goed en de competitie is best sterk. Ik vind die hardere wind heel fijn, die mag van mij wel blijven. De hoge golven mogen van mij overigens wel wat minder worden."

Twee punten achter de Zwitser staat de Deense Magnus Heegaard. 
In de Benjamin klasse staat de Belgische Vic Rossel aan de leiding met 5 punten verschil op Marijn Brinkert (NED). Peter Jessop (HKG) staat op een derde plaats.

Goed starten is het halve werk in de Laser Radiaal

Willem Wiersma behoudt de leiding en breidt deze zelfs uit.

"Ik heb twee goede dagen gevaren tot nu toe. Er is een fijne stabiele wind en mijn starts gaan heel goed. Mijn doel dit evenement was te laten zien wat ik kan. De andere Nederlandse zeilers doen het ook erg goed hier, in het veld kom je de zeilers van andere nationaliteiten wel tegen, maar ik blijf nog voor ze. Morgen is er minder wind voorspeld, dit betekent dat je goed moet starten, daarmee win je de halve wedstrijd al."

Strijd in de top 2 in Laser 4.7

In de Laser 4.7 gaat het op dit moment om de nummers 1 en 2: Ties Wijbinga (NED) en Peer Noordanus (NED). Met slechts 3 punten verschil van elkaar houden zij het erg spannend in de top. Nummer 3 op dit moment is Nederlander Adriaan Ouwerkerk.

Sterke top 3 in 29er

Na twee dagen zeilen neemt de top 3 in de 29er afstand van de rest. De Australische Archie Cropley en Max Paul weten hun leidende postitie net te behouden. Slechts 1 punt onder hen staan de Noorse Mathias Berthet en Alexaner Franks Penty. Aristide Girou en Noah Chauvin (FRA) zakken een plek in het algemeen klassement, zij staan nu op de derde plek.

Belgen lopen verder uit in de Cadet

Thibaud Dirix en Thomas Winand (BEL) weten hun voorsprong nog verder uit te breiden met 11 punten verschil op nummer 2: Isabelle Dompas en Casimir Muylle (BEL). Op een derde plaats staan broer en zus Pol en Bloeme Klein uit Nederland.

Andere top 3 in de Nacra 15

De top 3 in de Nacra 15 wisselt vandaag vergeleken met de eerste dag. De Duitse Jesse Lindstädt en Lisa Rausch klimmen naar de eerste plaats. Hun landgenoten Silas Mühle en Levke Möller staan, met slechts twee punten verschil, op een tweede plaats. Australiërs Georgia Payne en Nathan Bryant zeilen ook de top 3 in tijdens de laatste wedstrijd van vandaag.

Onverslaanbaar duo in de RS Feva

Ze hebben tot nu toe iedere wedstrijd gewonnen in de RS Feva, Imme Rijk en Bente Zuidema (NED). Slechts 1 wedstrijd finishten ze tweede, maar die mogen ze gelijk weer aftrekken van het eindresultaat. Laura van den Acker en Femke van den Berg (NED) fininshten die laatste wedstrijd op een eerste plaats en klimmen zo naar een tweede plek overall. Op gelijk aantal punten staan Abel en Emma Jansen, met een slechter resultaat in hun laatste wedstrijd staan zij nu op de derde plek.

Wedstrijden op zaterdag

Zaterdag starten de eerste wedstrijden om 9.55 uur met de Optimisten. De andere klassen starten een uur later, om 10.55 uur. Volgens de voorspellingen neemt de wind nog iets af, maar blijft hangen op een stabiele 10 knopen.

Foto: Yvonne Storchenegger

Auteur:

  • Anke Haadsma

    Anke Haadsma is een geboren en getogen zeilster. Als klein meisje werd ze door haar ouders in de zeilboot gezet en is hier nooit meer uitgekomen. Na haar studie journalistiek koos ze voor een carrière in de watersport. Nu zie je haar regelmatig langs de waterlijn als communicatie en pr medewerker op zeilevenementen. Voor Clubracer levert ze zeilverhalen, interviews en verslagen van zeilevenementen af.

Voor u geselecteerd: