United 4 Sailing onder heftige omstandigheden gezeild

United 4 Sailing

De zeilers van de United 4 Sailing worden dit weekend in Muiderzand getrakteerd op buien, zon en veel wind. Er kunnen voldoende wedstrijden gevaren worden, niet onbelangrijk voor de WK selecties van onder andere de Optimisten. Locatie Muiderzand is weer goed bevallen, ondanks het weer.

Met slechts een enkele wedstrijd op zaterdag door de enorme buien, moest er zondag alles uitgehaald worden wat erin zat. Na een uur uitstel gingen alle klassen het water op. Varierende wind op de baan maakte het lastig voor zowel zeilers als wedstrijdorganisatie. Wedstrijdleider Theo Smits: “We hebben helaas geen grip op het weer, maar ben over het algemeen tevreden. We hebben er qua wedstrijden uitgehaald wat we konden.”

Bij de Optimisten loopt de kampioen van de United 4 Sailing serie van 2018 rond, Yanne Broers. Zij vindt het allemaal wel een beetje meevallen met het weer: “Zaterdag kregen we halverwege de eerste wedstrijd een bui over met veel vlagen. Maar het viel me eigenlijk best mee met de wind.” Yanne eindigt het evenement op een negende plaats overall. Eerste is de Belgische Brecht Zwaenepoel met een derde, eerste en derde plaats. Tweede is William Zielinski (NED) en derde de Belgische Boris de Wilde. Bij de Bejamins wordt Berend Roozendaal eerste overall.

Bij de Optimisten loopt de kampioen van de United 4 Sailing serie van 2018 rond, Yanne Broers. Zij vindt het allemaal wel een beetje meevallen met het weer: “Zaterdag kregen we halverwege de eerste wedstrijd een bui over met veel vlagen. Maar het viel me eigenlijk best mee met de wind.” Yanne eindigt het evenement op een negende plaats overall. Eerste is de Belgische Brecht Zwaenepoel met een derde, eerste en derde plaats. Tweede is William Zielinski (NED) en derde de Belgische Boris de Wilde. Bij de Bejamins wordt Berend Roozendaal eerste overall.

Winnaars Cadet voeren zoals gepland

De Cadet klasse vaart 3 wedstrijden, het Belgische team met Mathias Brands en Hannelore Cammaer is in deze zware omstandigheden het sterkst. Stuurman Mathias: “Zoveel wind zijn wij niet echt gewend, maar het was super leuk. Alles ging zoals we hadden gepland, de starts, het aan de wind zeilen, blij met het resultaat.” Zij winnen met 6 punten verschil van landgenoten Anouck de Ripainsel en Maxim Bastens. Derde wordt het Nederlandse duo Pol en Bloeme Klein.

Spannende strijd in de Splash Blue

Anna Scheffer maakt het de laatste wedstrijd nog even heel spannend in de Splash Blue A klasse. Ze start de dag op een elfde plek en werkt zich gedurende de dag naar boven, de laatste race finisht ze als eerste waarmee ze tweede overall wordt. Timme Staal heeft voldoende voorsprong opgebouwd en kan zijn laatste race nog als tiende finishen om toch het hoogste podium te betreden. Idsert Kupurus pakt de bronzen medaille. 
In de Splash Blue B wint Luna van Gemerden, tweede wordt Brennan Wilkes en derde Pepijn Cardous. 

Goede afsluitende dag voor High Performance baan

De High Performance baan kent op zaterdag een hele zware start. Deze baan ligt het verst naar buiten en krijgt hiermee ook de heftigste buien over. De zeilers in de Naca 15, 29er en RS500 houden de boten moeilijk onder controle en worden na 1 wedstrijd dan ook naar binnen gestuurd. Zondag weet het wedstrijcomite dit goed te maken met nog 5 wedstrijden. 

De overal winnaars van de 2018 serie in de Nacra 15, Lucas Claeysens en Anne vandenBerghe, laten hun krachten dit weekend weer zien. Zaterdag kenden ze een nog wat stroef begin, maar dit maakten ze zondag meer dan goed. “De enige wedstrijd die we zaterdag voeren, gingen we bij de start te vroeg over de lijn. Hierdoor moesten we uiteindelijk weer helemaal achterin starten. We konden de boot deze wedstrijd goed onder controle houden en finishten uiteindelijk derde.” Zondag werden er nog 5 wedstrijden gevaren, hier scoorde het Belgische duo 4 eerste plaatsen en een derde plek. Daarmee winnen ze dit eerste weekend in Muiderzand. Tweede is het tevens Belgische duo Nicolas de Vos en Victor Vandenbulcke en derde worden Nederlanders Bart Kooijman Beuk en Floris Lampe. 

Fleur Leijs en Viktor Haaksman weten in de RS500 op zondag veel goed te maken van zaterdag. Victor: “Zaterdag zijn we wel het water op geweest, maar hebben we de race niet afgemaakt. Vandaag leek het aan het begin ook even flink te waaien, maar toen die eerste bui eenmaal over was hebben we nog 3 mooie wedstrijden gevaren.” Veel RS500 zeilers zijn het hele weekend niet gestart (DNS), dit heeft mede te maken met de heftige omstandigheden op zaterdag en het uitstel van zondag. Fleur: “Wij waren al even bang dat we helemaal niemand meer hadden om tegen te varen, gelukkig gingen er nog wel een aantal naar buiten. Ik was nog nooit hier op Muiderzand geweest, maar vind het echt leuk varen hier.”

In de 29er is Dolf Hendriksen en Wiebrand de Vos het sterkste team, steady races met voornamelijk eerste plaatsen geeft ze in totaal 6 punten. Nummer twee, met 12 punten, is het duo Robbert Huisman en Gijs Zuidema. Mees Beerda en Jorn Swart weten met alleen de races op zondag een derde plaats te veroveren.

Lekker varen op de golven
In de RS Feva houden Imme Rijk en Bente Zuidema het lange tijd spannend. Met als enige duo alleen maar top 3 plaatsingen, komen zij als sterkste van het water dit weekend. Imme: “De wind vonden wij heel fijn en ook het varen op de golven doen we niet vaak. In het buitenland hebben we dit wel vaker getraind, leuk om dit nu in de wedstrijden toe te passen.” Ze winnen met slechts 3 punten verschil op nummer 2 Laura van den Acker en Femke van den Berg. Nummer 3 wordt duo Abel en Emma Jansen.

Marnix Bos wint in de Laser Standaard. Met twee eerste plaatsen op zondag laat hij Mees de Graaf en Eduardo van Vianen achter zich. Eduardo is in training voor het WK Laser Master en hiermee de meest ervaren zeiler in deze top 3. Marnix: “Het was lastig keuzes maken met deze wind. Eduardo stond na zaterdag op de eerste plaats, vandaag kon ik meer snelheid maken en wist hierdoor van hem te winnen.”

Winnaar in de Radiaal is Teun in der Maur, Thomas Westerhof eindigt op een tweede plaats en derde is Michiel Bakker. In de Laser 4.7 wint Adriaan Ouwerkerk met een nette eerste en twee tweede plaatsen, zilver is voor Peer Noordanus en Colin Faas eindigt derde.

De complete uitslagen zijn hier te vinden: https://www.united4sailing.org/results-muiderzand/

De volgende United 4 Sailing vindt plaats in Workum op 18 en 19 mei. 

Auteur:

  • Anke Haadsma

    Anke Haadsma is een geboren en getogen zeilster. Als klein meisje werd ze door haar ouders in de zeilboot gezet en is hier nooit meer uitgekomen. Na haar studie journalistiek koos ze voor een carrière in de watersport. Nu zie je haar regelmatig langs de waterlijn als communicatie en pr medewerker op zeilevenementen. Voor Clubracer levert ze zeilverhalen, interviews en verslagen van zeilevenementen af.

Comments

Voor u geselecteerd: