Financiering en tijd blijven sleutelfactoren voor Nederlands America's Cup team

Simeon Tienpont en Eelco Blok

Stichting DutchSail heeft besloten het eco-systeem dat bij aanvang is opgetuigd ten behoeve van de eerste Nederlandse deelname aan de prestigieuze America’s Cup, uit te bouwen tot een nationaal platform gestoeld op continuïteit.

Spanning en enthousiasme

De eerste focus van DutchSail, de financiering van de Nederlandse deelname aan de 36ste America’s Cup, is een challenge op zich. De ontwikkelingen in binnen- en buitenland volgen elkaar in hoog tempo op; het team rond initiatiefnemer Simeon Tienpont behoudt uitzicht op deelname.

Managing Director Eelco Blok:

“We hebben inmiddels diverse harde toezeggingen, maar daarmee is de cirkel nog niet helemaal rond. Gelukkig lukt het ons de deadlines steeds weer een stukje op te rekken, om de prachtkansen verder uit te werken. Op de achtergrond is werkelijk alles in beweging; hoewel niet alles zichtbaar is, is het werkelijk ongelooflijk spannend. We beseffen goed dat de factor tijd wel erg begint te dringen, maar opgeven is op dit moment voor ons geen optie. Daarbij voelen we ons meer dan gesteund door de defender, Team New Zealand; we houden ze goed op de hoogte van onze strijd tegen de tijd, en ze vinden het geweldig wat we hier in Nederland aan het optuigen zijn. In hun overtuiging is deelname aan de America’s Cup een nationale aangelegenheid en ze vinden het geweldig dat wij daar ook op inzetten.”

Het enthousiasme van het kernteam op de teambase in Scheveningen wordt mede gevoed door de overweldigende hoeveelheid positieve reacties die volgen op de tientallen presentaties bij verenigingen, organisaties en ondernemingen gedurende de afgelopen maanden. De werving van certificaten DutchSail onder betrokken watersporters verloopt voorspoedig. Inmiddels is een handvol harde toezeggingen van bedrijven binnen en de gesprekken met een hoofdsponsor zijn hoopgevend.

Continuïteit

De bv Nederland, en dan met name in de mariene- en maritieme sectoren, is blijvend enthousiast over de kans Nederlandse innovaties toe te passen op de hi-tech monohull foiling AC75; ze zien het als een nat laboratorium. Inmiddels kijken de instituten als Marin, TNO, NLR, Erasmus MC en Deltares al verder en hebben zij zich verbonden aan DutchSail als eco-systeem voor innovatie, technologie en duurzaamheid voor Nederland en het gebruik van de Noordzee in het bijzonder. Meer dan voorheen speelt de technologische spin-off van de AC75 boot in op de duurzaamheids vraagstukken, zoals zero emission shipping en windenergie op zee.

Volgens Stichting DutchSail bestuurslid Hans Huis in ’t Veld hebben de vele contacten van de afgelopen maanden veel synergie opgeleverd tussen de energie-, maritieme- en luchtvaartsectoren:

“Een platform als DutchSail is de enige manier om als Nederland competitief mee te draaien in het wereldwijde circuit van de hi-tech wedstrijdzeilsport, of het nu voor de America’s Cup is, voor de Ocean Race of de Vendée Globe, om een paar voorbeelden te noemen. Alleen intensieve, structurele samenwerking zal ons winnaars opleveren. Losse initiatieven zullen nooit een duurzaam momentum kunnen opbouwen; we hebben DutchSail nodig als eco-systeem.''

 

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: