Zeilboot kapseist: Zeilster komt om het leven

zeilboot kapseist

Zondagmiddag, 5 mei 2019 kapseist een zeiljacht op de Jade. De Duitse vereniging voor de redding van schipbreukelingen (DGzRS) brengt drie van de vier bemanningsleden aan land. Voor een zeilster komt alle hulp te laat.

Rond 16u15 komt een noodsignaal binnen bij Bremen DGzRS. De oproep komt via een noodoproep naar de politie van een wandelaar die het ongeluk ziet gebeuren vanaf de kust. Een tien meter lang zeiljacht met thuishaven Horumersiel is slechts een kleine zeemijl van de kust verwijderd als het plots kapseist. Vier opvarenden verkeerden in onmiddellijke nood.

De reddingsboot werd onmiddellijk ingezet.

Tien minuten na het alarm op de site en tien minuten na de waarschuwing zijn de redders ter plekke. "Drie mannen zaten op de romp van de gekapseisde zeilboot. Een vrouw dreef bewusteloos in het water ", vertelt Michael Schmitz, kapitein van de reddingsboot. De reddingswerkers nemen de vrouw aan boord en proberen haar te reanimeren.

DGzRS

Jonge vrouw overleeft het ongeval niet

Ondertussen stappen twee van de drie mannen van de romp van het gekapseisde zeilboot over op de reddingsboot. "De schipper zelf was in grote shock, we moesten hem verschillende keren aansporen om ook over te stappen," zegt Schmitz. Eén van de andere twee matrozen assisteerde de redders bij de reanimatie van de jonge vrouw. Alle pogingen om de 29-jarige vrouw te redden waren tevergeefs.

De drie andere bemanningsleden van 26, 28 en 55 jaar oud werden door Sea Rescue in veiligheid gebracht. Vervolgens werden de onderkoelde overlevenden per reddings helikopter overgebracht naar het ziekenhuis voor verdere medische opvolging. De reddingsboot nam vervolgens het zeiljacht op sleep om het uit het vaarwater te trekken. De reddingsboot sleepte het jacht naar de rand van de Waddenzee en verankerde het daar. Met opkomend tij ondernamen de maritieme reddingswerkers later op de avond een bergingsactie.

Snelle interventie is essentieel

Er stond een een noordenwind van 5 Bf met golven tot anderhalve meter en een sterke tegenstroming. In die omstandigheden is het van levensbelang dat reddingsteams snel ter plekke aankomen. Over de oorzaak van het ongeluk zijn officieel nog geen details bekend. Volgens YACHT-informatie zou de ervaren bemanning op het moment van het ongeval onder Spinnaker zijn geweest toen er een zware windstoot kwam. De Wasserschutzpolizei Wilhelmshaven is begonnen met een onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

Over de oorzaak van het ongeluk zijn officieel nog geen details bekend. Volgens YACHT-informatie zou de ervaren bemanning op het moment van het ongeval onder Spinnaker zijn geweest toen er een zware windstoot kwam. De Wasserschutzpolizei Wilhelmshaven is begonnen met een onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

Bronnen: Floatmagazin.de, Yacht.de, ndr.de

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: