Velden dichter bij elkaar door lichtere weer op dag drie Dutch Youth Regatta

Dutch Youth Regatta

Dutch Youth Regatta heeft een lastige dag op het water vandaag in Workum. Weinig wind die veel draait, dit betekent hard werken voor de zeilers. Maar ook de wedstrijdcomites hebben hierdoor een lastige dag met veel baanwisselingen.

Het zonovergoten Workum wordt de hele week al getrakteerd op prachtige zeilcondities. Ook vandaag is dit niet anders, hoewel het lichte weer lastig blijkt, wordt het wel nog spannender in de tussenklassementen.

Slim zijn en hard werken in Laser 4.7

Ties Wijbinga (NED) gaat de hele week al aan kop in de Laser 4.7 Zijn geheim?

"Hard werken, en je moet slim zijn op het water. Continu kijken waar de windvlagen zitten, zeker in de harde wind van de eerste dagen. Dan kun je goede snelheid halen. Vandaag was het moeilijker, er was veel minder wind. In de laatste wedstrijd had ik een slechte start, ik kwam tussen iedereen in te zitten en kon het niet meer goed maken in de wedstrijd."

Morgen is er weer meer wind voorspeld.

"Mijn doel dit evenement is zo goed mogelijk te varen. Ik wil altijd vooral tevreden zijn over hoe ik heb gevaren en de keuzes die ik heb gemaakt."

Het beste meisje in de Laser 4.7 is de Zwitserse Anja von Allmen, ze staat momenteel op een vierde plaats.

"Misschien een beetje stom om te zeggen, maar ik geef niet perse om mijn positie in het klassement. Zo lang ik maar tevreden het water af kom, dan heb ik goed gevaren. Al zou ik natuurlijk geen nee zeggen tegen een medaille hoor!"

De Zwitserse is niet voor het eerst in Workum.

"Ik kom al jaren op dit evenement, eerder altijd in de Optimist. Het is een van de leukste evenementen die ik vaar, Workum is een hele mooie plek om te zeilen."

Willem Wiersema (NED) heeft niet zijn beste dag in de Laser Radiaal. Hij start vandaag als favoriet, maar had vandaag zijn dag niet. Aan het einde van de dag staat hij zevende. Teun in der Maur (NED) neemt zijn eerste plaats over. Nederlander Paul Hameeteman staat tweede en Emma Savelon (NED) is derde, hiermee ze is tevens het beste meisje in deze klasse. 

Heel spannend in de 29er

Het wordt nog heel spannend in de 29er op de laatste dag. Mathias Berthet en Alexander Franks Penty (NOR) blijven aan de leiding met 27 punten. Op slechts 3 punten verschil staan Australiers Archie Cropley en Max Paul. Beste Nederlanders zijn nu Dolf Hendriksen en Wiebrand de Vos, zij staan op een tiende plaats.

"We varen hier in een heel sterk veld. Vorig jaar waren er minder boten en eindigden we op een elfde plaats. Dit jaar is ons doel eigenlijk om hoger te eindigen, minimaal in de top 10. De lichtere wind vandaag zorgde ervoor dat het hele veld weer dichter bij elkaar kwam. Voor ons was het ook lastiger met minder wind, morgen is er gelukkig weer wat meer voorspeld."

Hele lastige condities voor Nacra 15

De Nacra 15 is een van de meest internationale vloten van het evenement, en de teams zijn super sterk. De sleutel om in deze sterke vloot toch de leiding te pakken is volgens Jesse Lindstädt en Lisa Rauch (GER):

"Zo min mogelijk fouten maken, en de boot zo hard mogelijk laten varen. Vandaag was wel een lastige dag voor de Nacra, lichte wind en hoge golven. Je wilt dan niet tussen die golven in komen, maar je wilt juist wel weer gebruik maken van de hoogte van de golven."

Morgen gaat het Duitse team voor de gouden medaille.

Rauch: "We moeten gefocusd blijven en 110 procent geven."

Beste Nederlanders zijn Laila van der Meer en Bjarne Bouwer, momenteel op een zesde positie. Ze zijn nog wat roestig na een half jaar geen Nacra 15 te hebben gevaren. Zij hebben vooral in de foiling Nacra 17 getraind de afgelopen tijd.

Nederlandse beste meisje in de Optimist

In de Optimist is de top aan elkaar gewaagd. De Zwitserse Boris Hisch startte vandaag op de eerste positie, een dag eerder gaf hij al aan beter te varen met meer wind. Daniel Links uit Australie laat zien dat lichte wind hem ook staat en vaart naar een eerste plek. Yanne Broers is het beste meisje en tevens beste Nederlander:

"Het gaat aardig goed, vandaag wel een te vroege start, dat is jammer. Ik ben wel gewend om in zulke grote velden te varen, vaar wel meer internationale wedstrijden. Deze week vond ik de eerste dag het makkelijkst, dat was ook de dag met de meeste wind. Vandaag was ook leuk, ik probeer met dit lichte weer altijd heel erg de vlagen op te zoeken."

Yanne is vandaag de top 10 in gekropen, dit is tevens ook haar doel dit evenement.

"Morgen moet ik vooral gewoon goed starten en dan hopen dat de wedstrijd goed gaat. Ik probeer wel een top 10 te varen dit weekend."

Sterke Belgen in de Cadet

In de Cadet klasse gaan de Belgische Thibaud Dirix en Thomas Winand al de hele week aan de leiding. Ze hebben een gat van 12 punten gecreeerd met Isabelle Dompas en Casimir Muylle (BEL). Op een derde plaats staan Pol en Bloeme Klein, tevens de beste scorende Nederlanders in deze klasse.

Closing gap in RS Feva

Op de laatste dag van de Dutch Youth Regatta wordt het nog spannend in de RS Feva. Imme Rijk en Bente Zuidema (NED) zijn de hele week onverslaanbaar geweest, tot vandaag. Laura van den Acker en Femke van den Berg (NED) wonnen alle wedstrijden van de dag en verkleinden het gat. Nederlandse teams gaan sowieso goed in deze klasse, het best scorende niet-Nederlandse team bestaat uit Ster van Scherpenseel en Feline Vreeburg uit Amerika.

Zondag afsluitende dag

Zondag is de laatste dag van de Dutch Youth Regatta 2019. Er is weer iets meer wind voorspeld, in totaal zijn er drie wedstrijden gepland. Alleen de 29er en Nacra 15 varen vier wedstrijden. De Optimisten starten hun wedstrijden om 9.55 uur, de overige klassen gaan om 10.55 uur van start. De prijsuitreiking vindt zo snel mogelijk na de laatste wedstrijd van het evenement plaats.

Alle foto's: https://www.flickr.com/photos/dutchyouthregatta/

Foto's: Klaas Wiersma

Auteur:

  • Anke Haadsma

    Anke Haadsma is een geboren en getogen zeilster. Als klein meisje werd ze door haar ouders in de zeilboot gezet en is hier nooit meer uitgekomen. Na haar studie journalistiek koos ze voor een carrière in de watersport. Nu zie je haar regelmatig langs de waterlijn als communicatie en pr medewerker op zeilevenementen. Voor Clubracer levert ze zeilverhalen, interviews en verslagen van zeilevenementen af.

Voor u geselecteerd: