VIDEO: Zonovergoten ScheldeRegatta zorgt voor tevreden deelnemers

ScheldeRegatta

Zaterdagmiddag 22 juni om 13:00u vertrekken voor de 17de keer 45 zeilboten vanuit Hansweert naar Antwerpen voor de ScheldeRegatta. Het is voorspeld en het wordt dan ook een prachtige zeildag. De Line Honours zijn voor Raquero die na iets meer dan vier uur zeilen om 17u 31 trots als eerste finisht onder zowel de kathedraaltoren als een stralende hemel.
 
Er staat iets te weinig wind zodat spectaculaire manoeuvres uitblijven maar toch is het een prachtige zeildag:  een briesje van 2 tot 3 bf uit Noordoostelijke richting dat na de middag even helemaal wegvalt.
 
Enkele Deelnemers aan het woord

 
Drie foutloze starts

Het voorbereidings signaal voor de eerste start is om 12u55. Met het  tij mee en een bezeilde koers nemen alle startende zeilboten het zekere voor het onzekere, niemand start te vroeg. Vanaf het startschip horen we 3X “All Clear”. In CR3 klasse duurt het zelfs 20 seconden voordat de eerste boot na het startsignaal over de startlijn zeilt, van voorzichtigheid gesproken.
 
Schelderegatta start CR 3

Start CR 2

Schelderegatta start CR 2

Start CR 1

Schelderegatta start CR 1

Druk vrachtverkeer

Bij het oversteken aan de Schaar van de Noord wordt het even spannend vanwege druk vrachtverkeer maar alles wordt in goede banen geleid door de begeleidende RIB’s van de verschillende Antwerpse jachtclubs en van de Belgische scheepvaartpolitie.

Belgische scheepvaartpolitie

Incidenten

De X-Bie met schipper Koen Cleeren (BEL) krijgt het even heftig aan de stok met één van de begeleidingsboten.

X-Bie Koen Cleeren

Er komt heel wat geroep en getier aan te pas omdat voornoemde niet wil luisteren naar de instructies. De discussie “al dan niet in het vaarwater” dreigt nog een staartje te krijgen voor X-Bie.

 
Bovendien zeilde X-Bie tijdens de start met de nationaliteitsvlag op de spiegel. Officieel is een boot dan zelfs niet in de wedstrijd. Starten met de nationaliteitsvlag gehesen betekent volgens het wedstrijdreglement immers “niet gestart (DNS)”. Ondanks de twee overtredingen staat X-Bie toch in de uitslag en wordt zelfs tweede in de CR-2 klasse.

X-Bie met nationaliteitsvlag

Tontin Pups

Vol bewondering kijken we naar de piepjonge bemanning van de Tontin.
Prachtig om te zien hoe ze op twee jaar tijd transformeren tot een volwaardige crew. Mooie manoeuvres en knap teamwork al staat er nét iets te weinig wind om hen daadwerkelijk op de proef te stellen. Ondanks dat geloven we in hun potentieel.

 
Tip voor de coach: houd vriendjes en vriendinnetjes met andere hobby’s ver uit de buurt van dit team ;)
 
Windstilte iets voor Doel

Even zijn we bang voor een vervroegde finish maar die vrees is ongegrond. De eerste drie boten kunnen nog met voldoende druk voorbij Doel zeilen. Alle andere deelnemers komen in een vacuüm terecht en spoelen met behulp van het tij voorbij de grote koeltorens.

Windstilte
 
Rivierzeilen pur Sang

De wind komt langs alle kanten en een paar deelnemende jachten kregen verschillende keren de spinaker letterlijk in hun gezicht (lees voorstag).
 
Veel voordewindse en ruime rakken

Nog nooit in zijn geschiedenis heeft de Schelderegatta zoveel voordewindse en ruime koersen gekend.  Voor tactici werd het een enorm kluif om van elke windshift en puff voordeel te halen. Tel daarbij de vele manoeuvers op en de betere zeilers komen al snel bovenaan in de uitslag terecht.

Ruime koersen

Een laatste spurt naar de Finish

Aan het wereldberoemde boomke lijkt het er toch op dat de Raquero (GS 45) van Karel Verhulst (BEL) , die zich vanaf Doel los zeilt van Il Corvo (GS 43) en Pinta 42 (Rodman 42), de overwinning moet afstaan. Ze varen recht een windluw gebied binnen terwijl de achterligger een enorme lift cadeau krijgt. Op Il Corvo horen ze het goud al klateren. Raquero herpakt zich tijdens het laatste kruisrak richting finish. Tot aan de palingstijger blijft Il Corvo moedig vechten voor de overwinning maar Raquero is onklopbaar, gaat verdiend als eerste over de finishlijn en wint de line honours.

 

Raquero Karel Verhulst

 
Winnaars in verbeterde tijd

De Line Honours winnen was echter niet voldoende voor de beste en verbeterde tijd over all. Deze ging naar Il Corvo van Astrid de Vin (NED) en de Tontin (A35) van Wouter Borghijs.

Il Corvo

Later op de avond volgen er nog video updates!
 
We hebben nog talrijke videobeelden van (bijna) alle deelnemers, verkrijgbaar op aanvraag via het ClubRacer Café

Wat we ondertussen gemonteerd hebben: ScheldeRegatta 2019 video's

Vergeet niet alle content en video's te delen, zo helpen we elkaar.

Alle uitslagen onderaan dit bericht.

Video en beeldmontage: Kathleen Rutten

Foto en tekst: Eddy Lekens / Kathleen Rutten

Attachment
Bijlage Grootte
Uitslag Schelderegatta 2019 446.01 KB

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: