SWEC 2019: Snipe Women's European Championship

SWEC 2019: Snipe Women's European Championship

SWEC 2019: voor het eerst in jaren wordt er opnieuw een EK Snipe voor dames gevaren. De internationale Snipe klasse wilde dit evenement nieuw leven in te blazen en heeft aan de Belgische klassevereniging gevraagd om de organisatie op zich te nemen.

Hoewel België een van de grotere Snipe vloten heeft rondvaren, heeft er sinds het ontstaan van de klasse in 1932 nooit een internationaal kampioenschap in ons land plaats gevonden. De Snipe is een strikte eenheidsklasse die wereldwijd verspreid is met vloten in Europa, Azië, Noord en Zuid-Amerika. Zeiliconen Torben Grael en Robert Scheidt zeilden Snipe in Brazilië waar dit een van de sterkste klassen is. Grael werd trouwens twee maal wereldkampioen. Ook Santiago Lange (ARG), olympisch kampioen Nacra in Rio is een oud wereldkampioen Snipe.

Van 28 tot 30 juni organiseren de Koninklijke Liberty Yacht Club en SCIRA Belgium (de klassevereniging) het Europees Kampioenschap op het Antwerpse Galgenweel. De locatie wijkt af van deze waar de grote kampioenschappen normaal gezeild woren. De klasse heeft nogal strikte regels voor het organiseren van grote evenementen, o.a. over de lengten van de te zeilen banen. Het is gebleken dat voor kleinere kampioenschappen dit voor veel mensen een hinderpaal is. De Snipe is immers een fysiek zware boot. Door bijvoorbeeld nationale kampioenschappen op kleiner water te varen is in een aantal landen gebleken dat de deelname sterk toeneemt. Vandaar het Galgenweel. Het accent ligt er meer op taktiek. Mede de reputatie van de Antwerp Snipe Cup heeft ervoor gezorgd dat het evenement aan Antwerpen werd toegewezen.

Het gebeuren kan ook goed vanop de wal gevolgd worden wat het ook aantrekkelijk maakt voor de sponsors die uitgenodigd zijn om de medalrace op zondag vanop de eerste lijn te volgen.

Er worden deelnemers verwacht uit een tiental landen waaronder een paar toppers. Nog onlangs heeft Gintare Scheidt (vrouw van) zich ingeschreven. Op de Olympische Spelen van 2008 haalde ze zilver in de Laser Radial klasse. Ook in ons land heeft de komst van het kampioenschap iets losgemaakt. Er nemen zeker 10 lokale teams deel waarvan we hopen dat er een aantal nadien blijven doorzeilen. Het vrouwenzeilen is iets waar World Sailing de laatste jaren hard op heeft ingezet.

Onder het motto van de klasse - “Serious Sailing, Serious Fun” – zal er voor gezorgd worden dat supporters en toeschouwers niets te kort zullen komen. Met een hapje en een drankje kan u genieten van spannende races. Ook voor de kinderen is er animatie voorzien. Iedereen is welkom.

Alle info op www.swec2019.com

Tekst: Herman Vandormael

Swec 2019

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: