Zeilers weerbericht weekend 29-30 juni 2019

Weerkaart vrijdag 28 juni 2019

Nieuwe opstoot van warme tropische lucht. We hebben haast dezelfde situatie als vorig weekend. Opnieuw trekt een hoog dit weekend van langs met de aanvoer van warme lucht. Zondag 30 juni ’19 zorgt een westelijke stroming voor verkoeling.

Een kern van hoge luchtdruk bevindt zich vandaag vrijdag 28 juni 2019 boven de Britse Eilanden en de Noordzee. De volgende dagen trekt deze anticycloon verder richting Centraal-Europa. Wanneer morgen zaterdag 29 juni ’19 de hogedrukkern ten oosten van ons land ligt, zal een zuidelijke tot zuidoostelijke luchtstroming zeer warme lucht naar ons land voeren. Zondag 30 juni ’19 ruimt de wind na de passage van een zwak koufront naar het westen en wordt frissere maritieme lucht aangevoerd. Een uitloper van het Azorenhoog nestelt zich ten westen van de Britse Eilanden. Via een NW-lijke stroming wordt koelere en licht onstabiele zeelucht aangevoerd. .

Zaterdag 29 juni Morgen is het zonnig. Goed zicht. Maxima rond 29 °C. Minima rond 16 °C.

Wind op zee: Matige wind (10-15 kt) uit OZO, krimpend naar O en tijdelijk afnemend tot matig 7-10 kt). ’s Avonds ruimt de wind naar ZO.  Golven rond 0.7 m, afnemend tot 0.4 m.

Wind aan de kust: Matige wind (7-10 kt) uit OZO, ruimend naar ZO. Golven rond 0.4 m, afnemend tot 0.2 m.

Rukwinden: Niet van toepassing.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is zeer onstabiel. Door het nog steeds relatief koude zeewater is er kans op zeebries (enkele knopen extra uit NNO-lijke richting) onder de kust.

Weerkaart zaterdag 29 juni 2019

Zondag 30 juni is het zonnig met hoge wolkenvelden. Goed zicht. Maxima rond 23 °C. Minima rond 20 °C.

Wind op zee: Matige wind (11-16 kt) uit W, krimpend naar ZW en toenemend tot vrij krachtig à krachtig (20-25 kt) ‘s avonds.  Golven rond 0.6 m, toenemend tot 1.3 m.

Wind aan de kust: Matige wind (10-15 kt) uit WNW, krimpend naar ZW en toenemend tot matig (11-16 kt) ‘s avonds. Golven rond 0.5 m, toenemend tot 1.0 m.

Rukwinden: Tot 33 kt ‘s avonds.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is zeer onstabiel ondanks het koufront. Door het nog steeds relatief koude zeewater is er kans op zeebries (enkele knopen uit een meer NW-lijke richting) onder de kust. In de loop van de namiddag is de gradiënt te sterk om de zeebries nog een rol te laten spelen.

Weerkaart zondag 30 juni 2019

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Comments

Voor u geselecteerd: