470-duo Zegers & Berkhout in actie tijdens World Cup Marseille

470 klasse zeilen

In het Franse Marseille maken 325 zeilers uit 40 verschillende landen zich op voor de World Sailing World Cup Final (van 4 t/m 9 juni), waaronder de Nederlandse 470-women Afrodite Zegers & Lobke Berkhout. Dit duo won kort geleden nog de nationale selectie van het Watersportverbond én het Europese brons bij het EK in San Remo.

Zegers & Berkhout hopen natuurlijk op een mooi resultaat bij de wedstrijd op het Olympische water van 2024, maar gebruiken de week met name ter voorbereiding op de Olympische Spelen van 2020.

Zegers & Berkhout met vertrouwen naar World Cup ondanks beperkte locatie-kennis en geleend materiaal

Na het EK in San Remo, half mei, waar het duo de nationale selectie won en het Europese brons pakte, hebben Zegers en Berkhout een periode van rust ingelast voordat zij naar de World Cup in Marseille vertrokken. Met opgeladen accu en zin in de toekomst kijken de dames uit naar hun volgende wedstrijden:

“Het begint alweer te kriebelen om de volgende stappen te zetten! We hebben nu nog een jaar tot en met het begin van de Spelen. We proberen dus alle goede wedstrijden te pakken die we kunnen pakken. De selecties waren een belangrijke “milestone” richting te Spelen, maar landkwalificatie en een medaille volgend jaar (bij de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, red.) zijn en blijven het ultieme doel.”

Hiervoor hebben de dames zich een aantal concrete doelen gesteld, die het best te ontwikkelen zijn in wedstrijd-setting. Na het EK heeft het duo de koppen bij elkaar gestoken en gekeken op welke punten er nog winst te behalen valt:

“Een daarvan was de juiste set-up van ons materiaal”, vertelt Berkhout. “Ook onze communicatie samen kan nog optimaler. Daarnaast willen we verder met onze starts. Deze zijn al goed, maar kunnen nog beter. We willen hier echt een wapen van maken! Daar gaan we Marseille voor gebruiken, ook omdat dit het laatste evenement zal zijn voor het WK waar we met een groot veld gaan starten.”

Ook het zeilen op nieuw terrein, zonder coach en met geleend materiaal zien de dames alleen maar als een mooie uitdaging:

“We hebben nog nooit in Marseille gevaren dus dit zal nieuw voor ons zijn. Maar juist dat is heel leerzaam en we zullen samen snel de patronen moeten leren herkennen. Dit gaat ons helpen in ons teamwork. Daarnaast zullen we hier zonder onze coach zijn en dus eigen verantwoordelijkheden moeten nemen. Ook zit ons eigen materiaal al in de container naar Japan, dus we zullen hier met het materiaal van het ander team varen. Hier zullen we 'even' aan moeten wennen, maar we denken ook hierin snel onze draai te kunnen vinden.”

Wedstrijden 470-women
Opening series: dinsdag 4 juni t/m zaterdag 8 juni
Medalrace: zondag 9 juni

Voor meer info en resultaten: http://wcsf.marseille.ffvoile.fr/

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: