VIDEO: Pas gerestaureerd historisch zeilschip Elbe nr. 5 zinkt na aanvaring

Elbe nr. 5

De VRT nieuwswebsite meldt dat in de buurt van Hamburg de 19e eeuwse schoener "Elbe Nr. 5" na een aanvaring met een vrachtschip is gezonken. Nauwelijks een week geleden was het schip feestelijk voorgesteld na een lange restauratie. De "Elbe Nr. 5" dateerde uit 1883 en was het laatste overgebleven houten zeilschip dat in Hamburg gebouwd werd.

Volgens de politie werd het zeilschip rond 14.30 uur door het 141 meter lange containerschip Astrosprinter overvaren, dat onder de Cypriotische vlag richting de Noordzee voer. Het zeilschip begon meteen te zinken. 

Alle 43 opvarenden konden worden gered, maar vijf onder hen raakten gewond. Een van hen zou er erg aan toe zijn. Dat er geen doden vielen, is wellicht het gevolg van een kleiner ongeluk in de buurt, waardoor er vijf boten van de reddingsdiensten in de omgeving waren.

Het zeilschip kon niet meer naar de oever worden getrokken en zonk in de monding van de zijrivier Schwinge, enkel de masten steken nog boven het water uit. Het containerschip kon zijn reis voortzetten. De politie zal een onderzoek uitvoeren naar de omstandigheden van de botsing. 

Het is niet duidelijk of het wrak nog gelicht kan worden. Nauwelijks een week geleden was het schip feestelijk ingehuldigd nadat het in Denemarken een restauratie van 1,5 miljoen euro had meegemaakt. 

Elbe Nr. 5 gezonken

De "Elbe Nr. 5" werd in 1883 te water gelaten en was het laatste overblijvende houten zeilschip dat in Hamburg is gebouwd. Het schip is 37 meter lang en was een "Lotschenschoner", of schoener die loodsen naar schepen op de Noordzee moest brengen vooraleer die naar Hamburg konden varen.

In de jaren 20 werd het vaartuig uit dienst genomen en verkocht aan de Amerikaanse avonturier Warwick Thomas. 

In 2002 kocht kocht de Hamburg Maritieme Stichting het schip van een antiekhandelaar en keerde het terug naar Duitsland. Na een restauratie was de "Elbe Nr. 5" dan vorige week begonnen aan een nieuwe carrière als pleziervaartuig.

Zeilschip Elbe Nr. 5

Zeilschip Elbe Nr. 5 in betere tijden

UPDATE 14/6/2019: Video aan boord Elbe Nr. 5

Bekijk hier de video gemaakt door een bemanningslid aan boord bij Elbe nr. 5 kort voor de aanvaring.

 

Bekijk hier de trailer van de schoener Wander Bird, de herdoopte Elbe Nr. 5, waarmee Warwick Thomas met zijn familie in 1936 rond Kaap Hoorn zeilde.

Foto boven: Daniel Beke

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: