Deltaweekend afgesloten met ideale zeilomstandigheden

Deltaweekend Hubo

De 49e editie van het Deltaweekend is zondag met ideale zeilomstandigheden afgesloten. Drie dagen lang genoot een deelnemersvloot van bijna 80 zeilboten met meer 400 bemanningsleden van zon en wind en het zilte Zeeuwse water.

Op vrijdag was er een redelijke wind van 3 Beaufort, op zaterdag werden de banen ingekort wegens gebrek aan voldoende wind. De afsluiting op zondag maakte met een westelijke wind kracht 3 a 4 Bft alles goed.

Voor de officiële wedstrijdklassen (de ORC klassen) stond het Zeeuwse kampioenschap op het spel. Het was bovendien een dag waarop de voor veel klassen pas de definitieve winnaars uit de bus kwamen. De laatste wedstrijddag veranderde nog veel in het uiteindelijke klassement, waardoor het Deltaweekend tot op het laatst spannend bleef.

RakkerRakker: Winnaar Deltaweekend in ORC 3 en Zeeuws Kampioen ORC 3

ORC Two handed klassen

Doordat het steeds moeilijker wordt om voor drie zeildagen een complete bemanning van circa 6 a 7 samen te stellen kiezen veel schippers in de ORC klassen er voor om met een kleine bemanning van twee personen te zeilen.

Hubo en Erik van Vuuren

Hubo: 1ste plaats ORC Two Handed

In deze ORC Two Handed klasse werd de Hubo (Waarschip 37 WK), met schipper Erik van Vuuren van Jachtclub Scheveningen en Kees van Uffelen, onbetwist winnaar met een grote puntenvoorsprong op nummer twee.

Avanti

Avanti: 2de plaats ORC Two Handed

Overige klassen

Behalve de in ORC wedstrijdklassen werd er ook in de Rond- en Platbodemklasse gestreden met elf traditionele zeilboten. Deze van origine vracht- of vissersboten met hun ronde vormen, geringe diepgang en karakteristieke tuigage zijn een bijzondere verschijning op het stromend water van de Oosterschelde.

Ook zeilt de categorie  “ongemeten” boten mee die geen officiële meetbrief van het Watersportverbond hebben. Zij zeilen mee voor de ontspanning. In de ongemeten klasse zagen we zelfs een familieboot met drie generaties aan boord: de Vindio (Grand Soleil 37) met Erik-Jan de Ridder, Peter de Ridder en de kleinkinderen.

Uitslagen

De winnaars in de officiële (ORC) klassen gerekend over drie dagen mogen zich Zeeuws Kampioen noemen.

Zeeuws kampioenschap

Na drie dagen varen zijn de uitslagen als volgt:

 • ORC - 1 Kreutz Ass een Luffe 4004 van Kurt Kreutz uit Leverkusen
 • ORC – 3 CSI Rakker een A31 van Kees Keetels WSV De Biesbosch
 • ORC – 4 Furie een Sprinta van Ben Hoefsloot
 • ORC – two-handed Hubo een Waarschip 36WK van Erik van Vuuren van jachtclub Scheveningen
 • ORC – 2 Extra Djinn, een X-362 Sport van Michel Dorsman

Winnaars alle klassen

 • IRC - 1 Kreutz Ass een Luffe 4004 van Kurt Kreutz uit Leverkussen
 • IRC – 2 Easy Living van Rinus de Jonge uit Wemeldinge
 • Rond- en Platbodems Atalanta van Dirk van Duivendijk uit Tholen   
 • Marieholm Folkboat Sister Ray van Hans Verdel van WSV Braassemermeer
 • CR geregistreerd Marig een First 27.7 van Ton van der Walle
 • Ongemeten - A Wild Thing oneoff 11 meter Erik van der Broeck van WSV Noord-Beveland
 • Ongemeten - B Guanabara een Contessa 35 van Dennis van der Endt WSV Yerseke
 • Sportboten Jive een J80 van Bert van Gemert

Alle Deltaweekend uitslagen via Manage 2 Sail.

Deltaweekend 2020 naar Roompot en terugkeer Veronica Race

De 50e editie van het Deltaweekend wordt in 2020 gevaren van vrijdag 21 tot en met zondag 23 juni vanuit de Roompot Marina. De traditionele Veronica Race, een langeafstandsrace op de Noordzee, wordt nieuw leven ingeblazen en wordt een week tevoren gevaren op zaterdag 15 juni, vanuit de buitenzijde van de Roompotsluis. De haven van Colijnsplaat wordt dan de logistieke basis.

Meer informatie over het Deltaweekend 2020.

Videobeelden Deltaweekend

Tijdens het Deltaweekend hebben we veel videobeelden gemaakt van alle klassen. Bekijk hier alle Deltaweekend 2019 video's.

Labels

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: