Litouws team wint Snipe Women’s European Championship 2019

Snipe Women’s European Championship 2019

Op zondag 30 juni om 16.00 werd het Snipe Women’s European Championship 2019 afgesloten met een druk bijgewoonde prijsuitreiking in aanwezigheid van de schepen van sport van het district Antwerpen.

Het werd een van de weinige wedstrijden waar de slotceremonie een uur vroeger plaats vond dan gepland. Uniek waren ook de prijzen. In plaats van de klassieke medailles, kregen de top 3 een halsketting met een snipe in verschillende tinten van goud, met daarin een diamant verwerkt. Deze juwelen, samen met de nieuwe  SWEC-trofee, zijn van de hand van wedstrijdleider Marc Cornelissens.

Korte reeksen op zondag met wind

Na een moeilijke tweede dag was zondag de wind eindelijk op de afspraak, zij het bijna dwars over de plas zodat de reeksen wel erg kort waren. Door de strikte klasseregels kon er niet afgeweken worden van de voorgeschreven banen door bijvoorbeeld extra lussen in te lassen om het wedstrijden langer te laten duren.

Omdat er op zaterdag een reeks geannuleerd werd na een protest, moesten er zondag voormiddag uiteindelijk nog 3 reeksen gevaren worden. Na in totaal 8 gezeilde wedstrijden zou de top 10 om 14.00 u van start gaan in de medalrace.

De 3 meest ervaren teams gingen ook in die positie de finale in, die voor dubbele punten en zonder aftrek werd gevaren. De teams Scheidt/Tocke (LTU) en  Pires de Lima/Borgen Hansen (POR) begonnen allebei met 14 punten. Vorig jaar eindigden de bemanning van LTU en de stuurvrouw van POR nog samen als tweede op het Snipe Dames WK dat plaats vond in Newport Rhode Island. Het Noorse team Melsom Myhre/Gregersson stond op de derde plaats met 8 punten meer. Zij wonnen vorig jaar brons op het WK.

Niemand anders kwam nog in aanmerking voor de overwinning. Het Argentijnse team op de vierde plaats stond al op 20 punten. Vijf lokale teams hadden zich ook weten te plaatsen.

De medalrace werd druk bekeken vanuit de race village aan de KLYC. De sponsors konden de wedstrijd volgen vanop een ponton in de buurt van de bovenboei, voorzien van de nodige commentaar. De finale werd van start tot finish gedomineerd door de Noren die het haalden voor LTU, die zo de eindoverwinning veilig stelden. Het Portugese team zakte uiteindelijk zover terug dat de zilveren medaille hen nog ontsnapte.

Geslaagd evenement

De organisatie kan terugkijken op een geslaagd evenement. Voor het eerst werd er een internationaal kampioenschap op het Galgenweel georganiseerd.

Het was de bedoeling om een van de belangrijkste uitdagingen voor de zeilwereld een boost te geven: een grotere participatie van vrouwen in onze sport. World Sailing, onder druk van het Olympisch Comité, zet daar hard op in en deze wedstrijd heeft daar zeker haar steentje toe bijgedragen, mede dank zij een groot aantal enthousiaste medewerkers.

U kan alles nog eens nakijken op www.swec2019.com

Tekst: Herman Vandormael

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: