Marit Bouwmeester behoudt 3e plaats na penalties voor Zweedse Olsson op 4e racedag

Marit Bouwmeester

Na het verwerken van protesten bij het WK Laser Radial in Sakaiminato klimt zeilster Marit Bouwmeester (NED) alsnog naar de derde plaats overall en zakt de Zweedse Josefin Olsson, die ruim aan kop ging, van de 1e naar de 12e plaats. Olsson kreeg een gele vlag in haar eerste race van de dag voor wrikken met het roer.

De zeilster moest daarom 2 strafrondjes varen. Echter voltooide zij slechts 1 3/4 rondje, met diskwalificatie voor de race tot gevolg. De tweede race van de dag kreeg Olsson nogmaals een gele vlag voor wrikken. Een tweede gele vlag betekent verplichte terugtrekking uit de race. 

Bouwmeester blikt terug op een moeilijke dag

“Zeer wisselende omstandigheden vandaag. We hadden moeite om grip te krijgen op de wind. Al met al heel goed gezeild en uitgevoerd wat we uit wilden voeren, maar we hadden niet de juiste strategie voor vandaag. Vanavond dus terug naar de tekentafel, want morgen lijken we vergelijkbare omstandigheden te krijgen. Voor nu is het belangrijk om de lessen van vandaag eruit te halen en met een aangepast plan van aanpak morgen de strijd in te gaan!”

In de top van het Laser Radial-klassement hebben flink wat wisselingen plaatsgevonden, maar de Zweedse Josefin Olsson gaat nog steeds stevig aan kop, met slechts 15 punten op de teller. Bouwmeester neemt de 4e plaats in met 47 punten. Niet ver verwijderd van de huidige nummers twee en drie: de Turkse Ecem Güzel (41 punten) en de Finse Tuula Tenkanen (46 punten). 

De Nederlandse Daphne van der Vaart staat met 68 punten op de 12e plek en blikt terug op een pittige dag:

“Dit is de raarste locatie waar ik ooit heb geracet”,

vertelt de 24-jarige Van der Vaart.

“Van 20 knopen naar 0 knopen wind. Dat kan hier allemaal in 1 race. Bij de laatste race kwam ik als 2e boven, en finishte ik als 11e. Dat is wel echt zonde. De wedstrijd is hier nóóit voorbij tot de finish.”

De 21-jarige Mirthe Akkerman finishte haar wedstrijden als 41e en 43e en zakt daarmee naar de 38e plaats. 

De komende twee dagen, dinsdag 23 en woensdag 24 juli staan er nog 2 wedstrijden per dag op het programma.

Huidige tussenstand WK Laser Radial
1. Ecem Güzel (TUR), 41 punten
2. Tuula Tenkanen (FIN), 46 punten
3. Marit Bouwmeester (NED), 47 punten

11. Daphne van der Vaart (NED), 68 punten

De komende twee dagen, dinsdag 23 en woensdag 24 juli staan er nog 2 wedstrijden per dag op het programma. 

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: