Marit Bouwmeester zakt naar 4e plaats WK Laser Radial zeilen na materiaalpech

Marit Bouwmeester

Tijdens de voorlaatste wedstrijddag bij het WK Laser Radial waaide er na meerdere lichte dagen eindelijk een stevige bries door de baai van Sakaiminato: 16 tot 22 knopen en iets stabieler dan de voorgaande dagen. En hoewel Marit Bouwmeester (NED) een stabiele week zeilt, zat het de Friezin even niet mee. Tijdens de tweede race van de dag kreeg de zeilster te kampen met materiaalpech, met een flinke snelheidsbeperking als gevolg. Bouwmeester komt haar wedstrijden als 12e en 9e over de finishlijn en zakt naar de 4e plaats. De Nederlandse Daphne van der Vaart behoudt haar 11e plek in het overall klassement.

Met nog een laatste racedag te gaan, op woensdag 24 juli, wordt het voor Bouwmeester een flinke uitdaging om de wereldtitel nog te veroveren. De zeilster komt dan ook met gemengde gevoelens van het water:
“Ik heb op zich weer goed gezeild, maar net niet goed genoeg en het zit niet mee. Bij de start van de 2e race brak een blok van een van de trimlijnen. Hierdoor kon ik mijn voorlijk niet meer aantrekken en met 20 knopen wind is dat een grote beperking in de snelheid. Dat ik ondanks dat nog een top-10 klassering neerzet, daar mag ik best trots op zijn. Echter verliezen we wel veel terrein in het klassement. Morgen komt er een 2e aftrekwedstrijd bij en daarmee staan we 24 punten achter de nummer 1. Winnen is niet onmogelijk, maar we hebben het niet meer volledig in eigen hand.”

De 24-jarige Daphne van der Vaart weet op de vijfde wedstrijddag haar 11e plaats in het klassement te behouden. Zij kwam haar races als 22e en 8e over de finish. Mirthe Akkerman, die een dag eerder wat mindere resultaten neerzette, voegde nu een 11e en 12e plek aan haar scorebord toe en klimt daarmee van de 38e naar de 24e plaats overall.  

Morgen, woensdag 24 juli, staan er nog 2 wedstrijden op het programma. Omdat er een tweede aftrekwedstrijd bij komt, zijn er nog flinke wisselingen in het klassement mogelijk.

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: