Zeilers weerbericht weekend 27-28 juli 2019

Weerkaart vrijdag 26 juli 2019

Onstabiel en onweerachtig weekend! Lagedrukinvloed brengt een einde aan de hittegolf maar zorgt in eerste instantie voor een onstabiele situatie.

Na de passage van een onweerstoring op zaterdag 20 juli ’19 staan we aan de vooravond van een mogelijke hittegolf. Langs de voorzijde van de frontale depressie met kern ten westen van Schotland wordt er warme en onstabiele lucht van over Frankrijk naar onze kust gestuurd. In deze luchtstroom kunnen de volgende 48 uur verscheidene onweerscellen ontwikkelen die bij ons voor veel neerslag kunnen zorgen, mogelijk met hevige rukwinden. In de loop van zondag 28 juli ’19 valt die onstabiele aanvoer stil en wordt het tijdelijk rustiger op de weerkaarten.

Zaterdag 27 juli zijn er zwaarbewolkte perioden met af en toe een onweersbui, die lokaal hevig kunnen zijn. Tussenin kan de zon af en toe tevoorschijn komen. Matig zicht tijdens de neerslag. Maxima rond 21 °C. Minima rond 17 °C.

Wind op zee: Matige tot vrij krachtige wind (15-18 kt) uit WNW, ruimend naar NW en toenemend tot vrij krachtig (17-21 kt).  Golven rond 0.9 m, toenemend tot 1.5 m.

Wind aan de kust: Matige wind (8-12 kt) uit WNWW, ruimend naar NW en toenemend tot matig (11-16 kt).  Golven rond 0.6 m, toenemend tot 1.25 m.

Rukwinden: Tot 50 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is zeer onstabiel. De onzekerheid in de windverwachting is vrij groot door de onzekerheid in de positie van thermische lagedrukkerntjes.

Weerkaart zaterdag 27 juli 2019

Zondag 28 juli zijn er zwaarbewolkte perioden met in eerste instantie nog onweders. Geleidelijk vermindert die buienactiviteit en verbreden de opklaringen. Goed zicht, behalve tijdens de buien. Maxima rond 21 °C. Minima rond 18 °C.

Wind op zee: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit NW, krimpend naar WZW en afnemend tot matig (11-16 kt).  Golven rond 1.5 m, afnemend tot 1.0 m.

Wind aan de kust: Matige wind (11-16 kt) uit NW, krimpend naar WZW en afnemend tot matig (7-10 kt).  Golven rond 1.0 m, afnemend tot 0.75 m.

Rukwinden: Tot 40 kt.

Opmerkingen: De onstabiliteit neemt geleidelijk af in de loop van de dag.

Weerkaart zondag 28 juli 2019

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: