Greta Thunberg zeilt: klimaatverandering als PR-stunt

Greta Thunberg zeilt

Greta Thunberg, de Zweedse klimaatactiviste, vertrekt volgende week vanuit Groot-Brittannië naar de Verenigde Staten met een zeilboot om een koolstofvrije trans-Atlantische reis te maken. De alarmiste protesteert op die manier tegen het gebruik van fossiele brandstoffen. Ze zal aan boord stappen van een geavanceerde zeilboot die gebouwd werd dankzij de fossiele brandstoffen waar ze tegen vecht. Wat ons betreft een dubbele standaard, klimaatverandering als PR-stunt.

Het klimaat is één van die kwesties waarbij mensen al snel met verhitte koppen, vertoon van veel oogwit en blikkerende tanden tegenover elkaar staan. Het risico om afgekraakt te worden door de vele discipelen van de Klimaat God is groot. Toch willen wij deze actie van Greta, onder de noemer hoge bomen vangen veel euh... CO₂ , even onder de loupe nemen. Wij zijn namelijk van die vermaledijde-klimaatzondaars-die-nog-liever-dan-een-hand-in-eigen-boezem-te-steken-mierenneukerige-kritiek-geven-op-autistische-minderjarige-meisjes…
 
Hier gaan we dan:
 
De boot is uitgerust met zonnepanelen en onderwaterturbines, zodat Greta, naar eigen zeggen, een koolstofvrije trans-Atlantische reis kan maken. Anderzijds is het 60 voet lange carbon racejacht volledig gebouwd met koolstofvezel en epoxy, gewonnen uit aardolie of aardgas, en met genoeg uitgeharde chemicaliën aan boord om een heel leger klimaatactivisten om zeep te helpen.

Ga niet wereldwijd staan roepen dat je met een zero CO₂ zeiljacht naar de VN klimaattop trekt terwijl je op een zeiljacht zit waarvan de koolstof- en aramide vezels aan elkaar gehouden worden door thermohardende polymeren die uit aardgas en aardolie gewonnen zijn. Dat is vragen om kritiek (een beetje zoals met een kruisraket op een vredestop verschijnen).

Carbon racejacht

De Malizia II, het  volledig in carbon gebouwde racejacht waar Greta Thunberg mee naar de klimaattop zeilt.
 
Afbreekbaarheid concurreert met radioactief afval

Waarom kiezen voor een schip gemaakt met materiaal dat op het vlak van afbreekbaarheid de concurrentie met radioactief afval kan aangaan?
 
In de jaren ‘70 en ‘80 werden een slordige 35 a 40 miljoen polyester boten gebouwd, die binnenkort definitief hun zeeleven achter de rug hebben. Wat gaan we daarmee doen? Laten zinken? Opstapelen aan land?  Buiten een paar proefprojecten is er nog steeds geen sluitend recyclageproces.
 
Waarom geen duurzaam handgemaakt houten jacht of beter nog een “kapvrij” aluminium of stalen zeiljacht dat langzaam maar zeker krokant wordt en vervolgens volkomen milieuvriendelijk desintegreert?
Waarom kiezen voor een race-jacht ontworpen voor slechts een paar toeren rond de planeet? Niet echt milieubewust quoi? Ah ja maar wacht… het milieu is niet het klimaat. Juist?

Malizia IIKlimaat en milieu te pas en te onpas misbruikt
 
Wat zegt u, met een zeiljacht de grote plas oversteken is nog altijd veel CO₂ vriendelijker dan met het vliegtuig?
 
Als je een punt wil maken op de één of andere klimaattop is het dan niet veel klimaatvriendelijker om een conference call te organiseren? Waarom wordt die hele klimaattop trouwens niet via elektronische middelen gehouden? Of Is dat gewoon een te simpele oplossing? Ah, we begrijpen het al, te weinig mediabelangstelling.

Kwaadaardig en van slechte wil als we zijn vinden we dat het klimaat en bij uitbreiding het milieu maar al te vaak en gretig misbruikt worden om:

  • gemakkelijk fondsen bij elkaar te rijven;
  • jongensdromen gesubsidieerd na te jagen;
  • op kosten van de belastingbetaler en met een schoon geweten naar de andere kant van de wereld te kunnen reizen/ zeilen/ vliegen;
  • zichzelf schaamteloos te promoten;
  • niet naar school te hoeven gaan;
  • meer aandacht te krijgen dan goed is;

Ach, sta ons toe om in deze barre tijden kritisch te blijven uit principe en ook wel om ons zo veel mogelijk te onderscheiden van types die, voor je het goed en wel beseft, een virtuele lynchmenigte op de been brengen om je voor je afwijkende mening online af te rossen.

Niettemin fantastisch dat mede dankzij de innovatieve jachtbouw industrie een jong meisje de kans, de middelen en de mogelijkheid krijgt om de oceaan over te zeilen met een zeiljacht waar velen onder ons slechts van kunnen dromen. En dat allemaal zonder zich zorgen te moeten maken over examens, werk, rekeningen of haar volgende maaltijd.

Soit. Laten we hopen dat er niks mis gaat. Stel je voor dat één of andere grote-oude-vuile-diesel-verbrander haar moet komen redden. Dat zou pas een PR stunt zijn.
 
Ondertussen gaan wij, al thuisblijvende, een paar bomen planten in de tuin.

Labels

Auteur:

  • Claire Obscuur

    Claire Obscuur is een energieke, creatieve geest die lef en ongezond verstand in de juiste dosis combineert. Als zeilster brengt ze regelmatig haar schipper in moeilijkheden, wat haar niet zo populair maakt als bemanningslid. Ze gaat prat op haar extreme standpunten en is uitermate ongeschikt om mee te draaien in het wedstrijdcircuit. Ze hoopt dan maar om, niet gehinderd door enige kennis van zaken, onderwerp te worden van een mediahype.

Comments

Voor u geselecteerd: