Zeilers weerbericht weekend 6-7 juli 2019

Weerkaart vrijdag 5 juli 2019

De passage van een zwak koufront met de aanvoer van licht onstabiele en frissere lucht zorgt voor een korte onderbreking van de zomer. Een uitloper van een hogedrukgebied ten zuidwesten van Ierland bepaalt vandaag vrijdag 5 juli 2019 ons weer en voert met een westelijke tot noordwestelijke stroming iets warmere oceaanlucht aan over ons land. De wig die zich uitstrekt van de Azoren naar Centraal-Europa verzwakt morgen zaterdag 6 juli ’19 en hierdoor kan een verzwakkend koufront van uit het noorden zaterdagavond 6 juli ’19 over onze kust trekken. In het zog van deze storing volgt de aanvoer van een gevoelig koelere en licht onstabiele luchtmassa die zondag 7 juli ’19 en maandag 8 juli ’19 ons weer bepaalt.

Zaterdag 6 juli is het zonnig, in de loop van de namiddag schuift er vanuit het noorden meer bewolking binnen. Tegen de avond wordt het zwaarbewolkt en kan er een buitje vallen. Goed zicht. Maxima rond 19-20 °C. Minima rond 15 °C.

Wind op zee: Matige wind (7-10 kt) uit W, ruimend naar NO en tijdelijk afnemend tot zwak à matig (5-8 kt).  Golven rond 0.4 m, toenemend tot 0.5 m.

Wind aan de kust: Matige wind (7-10 kt) uit WZW, ruimend naar NNO. Golven rond 0.4 m, toenemend tot 0.5 m.

Rukwinden: Niet van toepassing.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is licht onstabiel door het koufront. Door het nog steeds relatief koude zeewater is er kans op zeebries (enkele knopen extra uit NNO-lijke richting) onder de kust.

Weerkaart zaterdag 6 juli 2019

Zondag 7 juli wisselen zon en stapelwolken elkaar af. De kans op een bui is heel klein maar is niet volledig uit te sluiten. Goed zicht. Maxima rond 18 °C. Minima rond 14 °C.

Wind op zee: Matige wind (7-10 kt) uit NNO, ruimend naar NO en toenemend tot matig (11-16 kt).  Golven rond 0.7 m, toenemend tot 0.9 m.

Wind aan de kust: Matige wind (7-10 kt) uit NNO, ruimend naar NO en toenemend tot matig (11-16 kt).  Golven rond 0.7 m.

Rukwinden: Tot 21 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is licht onstabiel door het koufront. Door het nog steeds relatief koude zeewater is er kans op zeebries (enkele knopen extra uit NNO-lijke richting) onder de kust.

Weerkaart zondag 7 juli 2019

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Comments

Voor u geselecteerd: