Mark Slats zeilt Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace

Mark Slats

‘Held op zee’ Mark Slats (NED), die afgelopen februari succesvol finishte in de Golden Globe Race 2018, doet op 23 en 24 augustus mee in de 55ste Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. Hij zeilt op zijn eigen jacht, de Maverick, een Rustler 36. In totaal hebben zich nu 356 deelnemers ingeschreven voor deze uitdagende race op het Marker- en IJsselmeer, de Wadden- en Noordzee. Zeilers hebben nog 5 dagen de tijd om zich ook in te schrijven, tot 16 augustus 17.00 uur.

Avonturier Slats (41) houdt van de oceaan en van uitdagingen. Hij leerde zichzelf ooit zeilen om vanuit Australië naar Nederland te kunnen zeilen. Vervolgens zeilde hij in 2004/2005 solo non stop rond de wereld, roeide hij in 2017 solo de Atlantische oceaan over en verbrak daarmee het wereldrecord oceaanroeien en finishte hij dit jaar als tweede in de zware Golden Globe Race, een non stop solorace rond de wereld.

Nu doet hij voor het eerst mee in de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. Het lijkt de omgekeerde wereld, maar voor Slats is ook het mijlen maken op eigen zeilwater een nieuwe uitdaging.

Slats:

“Ik heb geen ervaring met dit soort wedstrijden en ik vind het best spannend met zoveel boten op klein water. Maar ik heb er heel veel zin in.”

Hij zeilt de race dualhanded, zeer waarschijnlijk met Dick Koopmans, zijn technisch adviseur tijdens de Golden Globe Race 2018. Mocht Koopmans niet op tijd van vakantie terug zijn, dan zeilt Slats de race met een ander bemanningslid.

Tot het uiterste pushen

De Maverick heeft als voorzeilen een asymmetrische spinnaker en een high aspect genua. Geen hightech wedstrijdboot, maar Slats is gewend altijd het maximale eruit te halen, of het nu op binnenwater of open zee is. Het doel – winnen – is voor hem heel belangrijk en hij doet er alles aan wat in zijn macht ligt om dat te bereiken.

Slats:

“Dat betekent veel trimmen en veel zeilen wisselen om de boot tot het uiterste te pushen. Als ik dan met de hand moet sturen en er niet geslapen kan worden, omdat dit tijd kost, dan denk ik daar geen twee keer over na. Dat moet gewoon, ook al slaap ik 24 uur lang niet.”

Competitief

Om mee te doen aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace hoefde Mark Slats niet heel lang na te denken.

“Ik ben gek op uitdagingen en ik vind wedstrijdzeilen helemaal te gek. Ik ben enorm competitief ingesteld en dit is voor mij weer een nieuwe uitdaging, waarvan ik ook weer veel kan leren. En kennis is macht”, lacht Slats.

Over zijn voorbereiding en strategie is hij heel duidelijk:

“Ik maak van te voren nooit hele planningen. Het loopt toch altijd anders. Mijn kracht zit hem in het vermogen me aan te passen aan de omstandigheden en van daaruit de beste beslissing proberen te nemen. En mijn strategie ga ik natuurlijk niet weggeven.”

Inschrijven

De 55ste Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace start op vrijdagavond 23 augustus tussen 18.30 en 19.00 uur vanuit dertien startplaatsen rondom het Marker- en IJsselmeer en finisht 24 uur later in Medemblik. Deelnemers kunnen zich nog tot 16 augustus 17.00 uur inschrijven via de website www.24uurszeilrace.nl.

Wie tevens direct lid wordt van de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers krijgt 25% korting op het inschrijfgeld, 50 euro korting op het lidmaatschap en betaalt geen entree kosten. Dat betekent een voordeel van 110 euro.

Over Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace

De Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert voor de 55ste keer de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer zeilen, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.
 
Deelname aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace is mogelijk in de ORC Club volbemand en doublehanded, Ronde- en Platbodemjachten, VKSJ (klassieke) jachten, PolyClassic jachten, zeegaande multihulls alsmede in niet-gemeten kajuitzeiljachten. Het overgrote deel van de vloot doet mee aan de tocht. De rest verdeelt zich over de diverse wedstrijdklassen.
 
De Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende organisaties: Gemeente Medemblik, Stadshavens Medemblik en Stichting Jachthaven Medemblik.

Tekst: Diana Bogaards

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: