Medaillekanshebbers TeamNL Zeilen naar Tokio voor generale repetitie Olympische Spelen

Enoshima

De Nederlandse Olympische zeilploeg, TeamNL Zeilen, maakt zich op voor het Olympisch Test Event dat van 17 t/m 22 augustus gevaren wordt op het Olympische water van Enoshima. Voor de ploeg een cruciaal moment in hun Road to Tokyo, want zowel door sporters als door hun coaches en staf wordt gekeken of de gekozen set-up optimaal is om in 2020 goud te kunnen halen.

Daarnaast is in geen enkele andere sport de locatiekennis zo belangrijk als in het zeilen en wordt dus ook op het gebied van wind-, stroming en klimaat-analyse alles uit de kast gehaald om goed beslagen ten ijs - of dus eigenlijk te water - te kunnen komen. 

Van TeamNL Zeilen worden alleen sporters uitgezonden voor deelname aan het Test Event die ook daadwerkelijk deelnemen aan de Spelen van 2020. Eén uitzondering daargelaten: bij de RS:X-mannen kregen (namens internationale zeilbond, World Sailing) zowel Dorian van Rijsselberghe als Kiran Badloe een uitnodiging voor deelname. Een uitnodiging die de mannen en hun coach graag aannamen, omdat in deze klasse de nationale selectie nog niet afgerond is. De totale ploeg die in actie zal komen, bestaat tijdens het test event uit: Marit Bouwmeester (Laser Radial), Nicholas Heiner (Finn), Annemiek Bekkering & Annette Duetz (49erFX), Afrodite Zegers & Lobke Berkhout (470-women), Lilian de Geus (RS:X-women) en Van Rijsselberghe en Badloe (RS:X-men).   

Testen van Olympische set-up tot in kleinste detail

Hoofdcoach Jaap Zielhuis tilt zwaar aan het belang van het test event. “We gebruiken het Olympisch Test Event als de generale repetitie voor de Olympische Spelen. We hebben vroeg geselecteerd en dat is met een reden. We willen onze medaillekanshebbers een optimale voorbereiding geven op de Olympische Spelen.”

Zielhuis is voornemens de hele set-up in Japan te testen. Hoe om te gaan met de hitte, voeding, lokale wind, coach-meetings, de huisvesting, de kruisbestuiving tussen de zeilers en de coaches. Alles wat betrekking heeft tot het team, coaches en staf. 

“We willen kijken of alles wat we bedacht hebben ook werkt in de praktijk. Hierin zijn we best obsessief. Dezelfde mensen die volgend jaar gaan koken, gaan dit jaar voor ons koken bijvoorbeeld, het liefst ook nog eens hetzelfde menu. Alles wat we nu kunnen testen, gaan we ook testen en dan kijken wat er anders moet.” 

Zo goed mogelijk vastleggen en dan.. loslaten

Hiermee wil Zielhuis zo veel mogelijk voorkomen dat de ploeg tijdens de Spelen voor verrassingen komt te staan: “En uiteindelijk weet je, tijdens de Spelen lopen dingen toch altijd wel anders dan gepland. Je kan heel veel bedenken, maar ook heel veel niet. Dat moet je op enig moment wel weer los kunnen laten, maar alles wat we nu kunnen bedenken, dat leggen we zo goed mogelijk vast. Control the controllables.” 

Aan de voorspellende kracht van het evenement hangt Zielhuis overigens niet al te veel waarde: “Aan de hand van de medaillespiegel van het test event kunnen we wel kijken wat er nog kan en moet gebeuren. Je zou van ons moeten verwachten dat we goed scoren, met 6 medaillekandidaten. Is dat niet zo, dan gaan we kijken waar dat aan ligt en dan hebben we nog een jaar om alles optimaal te krijgen.” 

Over het Olympisch Test Event Zeilen

Het Olympisch Test Event wordt van 17 t/m 22 augustus 2019 gevaren in Enoshima. Alleen de absolute wereldtop mag hier aan deelnemen.

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: