Windshifts en hitte zorgen voor wisselende resultaten TeamNL Zeilen bij Olympisch Test Event

Marit Bouwmeester

De Nederlandse Olympische zeilers, die van 17 t/m 22 augustus het Olympisch Test Event varen in Enoshima werden op hun tweede wedstrijddag flink op de proef gesteld. Er waaide een licht maar shifty windje door de baai van Enoshima wat zorgde voor extreme hitte, veel wachten, weinig racen en moeilijk te voorspellen omstandigheden. 

Lastige dag voor Bekkering & Duetz

De 49erFX-zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz mochten als eerste aan hun races beginnen. Twee races konden gevaren worden en beide races verliepen niet helemaal zoals de dames hadden gehoopt. Bekkering en Duetz kregen een 9e en 14e plek op hun scorebord bijgetekend en staan 10e overall: 

“We hadden vandaag een moeilijke dag. We mochten wel als eerste het water op, terwijl andere klassen eerst nog moesten wachten, dus dat was heel fijn. Er stond best wel goede wind, maar we hadden net iets te laat door wat eigenlijk het goede was om te doen. Een beetje frustrerend dus.”

Maar ondanks de tegenvallende resultaten kijkt het duo met vertrouwen naar wat er nog komen gaat: ”We gaan zo rustig de dag nabespreken en nieuwe plannen maken. En dan met vertrouwen naar morgen!” 

Zware omstandigheden voor RS:X-windsurfers 

Bij de RS:X-women konden eveneens twee races gevaren worden. Voor Lilian de Geus werden dat twee mindere races, die ze als 18e en 16e over de finish kwam. De Geus zakt naar de 8e plek in het klassement: “Het was een slechte dag voor mij. Ik had veel last van de hitte. En weinig wind betekent veel pompen. Dat is intensief en ik had telkens net te weinig energie om met deze wind goed uit te komen.”

De RS:X-mannen kwamen (na wat uitstel) in actie voor slechts 1 race die Dorian van Rijsselberghe als 11e finishte. Hij behoudt daarmee zijn 6e plaats: “Het was lekker warm vandaag, maar we zijn de baan weer rondgekomen. Het ging niet super goed maar we zijn uren aan het maken en daar draait het om, want geen dag is hetzelfde hier. En het is wel goed om te ervaren hoe we het beste met de warmte om kunnen gaan. Als het zo warm is moet alles makkelijk zijn en wil je geen gedoe hebben. 

Over de wisselvallige omstandigheden in Enoshima maakt Van Rijsselberghe zich geen zorgen: “Je moet het omarmen en niet als een nadeel zien. Voor de anderen is het misschien wel nog moeilijker. We maken er het beste van en we laten ons niet gek maken.”

Kiran Badloe, die een dag eerder besloot te stoppen met varen na 1 race, komt het Test Event niet meer in actie. Door een irritatie aan zijn rug is racen op dit moment niet handig, in aanloop naar het WK (zijn absolute piekevenement van dit jaar) dat in september in het Italiaanse Torbole gevaren wordt. Met rust en training verwacht Badloe weer beter belastbaar te worden om tijdens het WK weer voluit te kunnen varen.

Zegers & Berkhout klimmen naar 6e plek dankzij fighting spirit

470-zeilsters Afrodite Zegers en Lobke Berkhout voeren een race met ups en downs. Na een goede start, liep het duo een flinke achterstand op in het eerste kruisrak, wat weer voor een groot deel goedgemaakt kon worden door flink wat boten in te halen. Het duo komt als 9e over de eindstreep en klimt naar de 6e plek in het klassement: 
“Het resultaat van de race is niet helemaal wat we hadden gehoopt. Maar we hebben een goede fighting spirit en er ging een hoop echt heel goed. We zijn wel tevreden. De dingen waar we aan gewerkt hebben de afgelopen tijd gaan een stuk beter en als we dat eerste kruisrak oplossen gaat het nóg een stuk beter. We bekijken het van dag tot dag en blijven vechten voor een beter resultaat.” 

Redelijke pot brengt Heiner naar derde plek

Nicholas Heiner voer net als een dag eerder zeer sterk, maar aan het eind van de wedstrijd schoof het veld in elkaar en verloor hij een aantal plekken: “Ik heb wel een redelijke kater na vandaag”, vertelt de Finn-zeiler. “Op zich heb ik een hele goede race gevaren, maar de laatste downwind schoot het veld in elkaar en zat ik net aan de verkeerde kant. En dus ging ik van een 2e of 3e plek naar 7e. Het werd uiteindelijk een redelijke pot, maar het had een hele mooie kunnen zijn.” 

Bouwmeester behoudt ondanks lastige dag tweede plaats in klassement

Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester kende een lastige dag. Door een mindere start liep de zeilster een flinke achterstand op, waardoor het (mede door de zachte wind) niet meer mogelijk was om zich bij de voorhoede te knokken: “Het was wel een lastig dagje. We hadden super weinig wind en de start was niet zo best, dus dan weet je dat je een lastige wedstrijd hebt. Vandaag ontbrak het dus een beetje in de uitvoering en dat is zuur. Maar het is een mooi moment om te leren en morgen gaan we het weer beter doen!“

Bouwmeester finishte haar race als 23e, wat haar eerste wegstreepresultaat werd. De Friezin behoudt daarmee toch haar 2e plaats in het klassement.

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: