Zware maar mooie eerste wedstrijddag voor TeamNL Zeilen bij Olympisch Test Event

Nicholas Heiner

De Nederlandse Olympische zeilploeg is onder mooie, maar ook pittige omstandigheden van start gegaan bij het Olympisch Test Event in Enoshima. Tijdens deze generale repetitie voor de Olympische Spelen van 2020 hoopt het team zo goed mogelijk in kaart te kunnen brengen hoe ze ervoor staan.

Daarnaast willen de sporters de verschillende weersomstandigheden in Japan zo goed mogelijk leren kennen. En wat dat betreft werden zij getrakteerd op veel moois: hitte, hoge golven en 10 tot 15 knopen wind.

Finn zeiler Heiner: een goed begin is het halve werk!

Finn-zeiler Nicholas Heiner begint, ondanks de hitte in de baai van Enoshima, fris aan zijn Olympisch Test Event. Hij komt zijn beide races als 2e over de finishlijn en staat daarmee op de tweede plek: “Het was een mooie dag. Ik heb heel sterk gevaren en we hadden supermooie condities. Twee keer 2e gefinisht.. een goed begin is het halve werk zeggen ze!” 
De hitte waar de sporters mee te maken hebben is wel een ding om rekening mee te houden. “Warmte, zweet, zout en veel schoten natuurlijk. Ja, dan voel je je handen wel. Daarnaast moet je tijdens het racen goed blijven drinken want het is wel killing die warmte, maar met wat wind en golven is het goed te doen. Na de wedstrijd merk je pas hoe warm je het hebt, maar daar gaan we goed mee om! 

470-duo Zegers & Berkhout legt puzzels tijdens de wedstrijden

Met het WK nog in de benen, dat eerder deze maand eveneens in de baai van Enoshima gevaren werd, begonnen 470-zeilsters Afrodite Zegers & Lobke Berkhout aan hun eerste wedstrijden van het Test Event. Het duo ging niet vlekkeloos van start, maar wist zich te herpakken. Met een 16e en 5e plek staan de dames op de 11e plaats in het overall klassement. 

Berkhout vertelt: “Weer ons eerste dagje racen sinds ons WK (begin augustus). Denk dat we wel een beetje wakker moesten worden. De scherpte was er niet helemaal. Eerste wedstrijd waren er veel windverschillen en daar hebben we niet helemaal goed op ingespeeld. Tweede race ging een stuk beter met een goede start en goede snelheid, dus we hebben gedurende de dag wel wat puzzels gelegd. Ook met golven en minder wind waar je toch weer anders op moet varen. Wat dat betreft niet helemaal tevreden, maar van hieruit gaan we verder.” 

Bouwmeester na uitdagende dag op tweede plek

In de Laser Radial hadden de zeilsters een zware dag. Meerdere valse starts in de vloot zorgden ervoor dat de zeilsters lang op het water waren. Voor de Friezin Marit Bouwmeester geen probleem. Zij kwam enthousiast van het water: "Het was een zware en lange dag, maar wel heel gaaf hoor. Lekker veel wind, mooie golven. Heel leuk! Ik heb een 5 en een 3 gevaren. Dat is wel oke, maar mag nog beter. Elke race die we hier varen kunnen wel iets verfijnen!" 
Van de hitte lijkt Bouwmeester niet al te veel last te hebben: “Als er wat wind staat is het wel lekker. En het Nederlandse team doet het gewoon wel goed met het hitteprotocol. Dus voor ons is het lekker warm, maar niet te.” 
Bouwmeester staat momenteel 2e in het overall klassement. 

“Enerverende dag” voor RS:X-windsurfers

De RS:X-windsurfers Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe begonnen beide vol goede moed aan hun test event. En waar Van Rijsselberghe sterk van start ging, door de eerste wedstrijd van het Test Event te winnen, kreeg Badloe (die als 4e over de eindstreep kwam) te maken met een irritatie aan zijn rug, waardoor hij besloot niet verder te varen. Coach Aaron McIntosh legt uit: “We gaan hier even niets riskeren en geen onnodig risico nemen. Ons WK (in september, red.) komt eraan. Daar moeten we pieken." Van Rijselberghe finishte zijn races als 1e, 16e en 9e en staat op de 6e plek:  

“Het was een enerverend dagje. De eerste race was echt top. Superspannend. Ik werd eerste, maar was wel heel diep gegaan om die eerste plek te bemachtigen. Dat heb ik gevoeld, de tweede en derde race, maar het was een mooie dag. Ik ben wel moe nu. Het is een tijdje geleden dat ik zo lang zo hard heb moeten varen, maar dit is eigenlijk de eerste serieuze wedstrijddag die ik heb kunnen doen sinds twee maanden. En dat voelt heerlijk.”

Bij de RS:X-women werd later op de dag gevaren. Lilian de Geus finishte haar wedstrijden als 3e, 4e en 4e en staat 4e overall. Tevreden blikt zij terug op haar dag: “Lekker windje, lekker planeren! Dat hebben we de afgelopen tijd niet zo veel gehad in Japan. Het ging wel goed vandaag. Een paar kleine foutjes en ik moest ook wennen dat we zo laat voeren. Ik had niet zo veel gegeten van tevoren dus voelde me een beetje slap op het water. Dus dat is wel weer even een reminder om goed aan mijn voeding te blijven denken. Maar op zich wel tevreden met mijn eerste dagje! “

Tegenslag op eerste racedag voor Bekkering en Duetz

49erFX-zeilsters Annemiek Bekkering & Annette Duetz kregen verschillende tegenvallers te verwerken tijdens de races van dag één, wat leidde tot mindere resultaten dan de dames hadden gehoopt. Ze finishten 6e, 16e en 3e. Daarmee staat het duo toch nog op de 6e plek overall:  

“Het waren supermooie omstandigheden, met grote golven en zo’n 15 knopen, dus het was echt wel heel tof, maar elke race ging er wel iets niet goed. De eerste race was de start niet goed, de tweede race brak de kite en de derde race zat er weer een lijn ergens omheen. Dus het was mega frustrerend omdat het zo’n toffe dag was en we ook wel veel dingen goed deden en hard bleven vechten, maar qua resultaten valt het tegen. Maar morgen weer een dag! Het is fijn dat we hier net even andere omstandigheden leren kennen en daar beter mee om leren gaan. Zoals de golven hier, daar kunnen we op trainen en nog beter in worden.” 

https://tokyo2020.org/en/special/readysteadytokyo/sailing/

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: