Uitdagingen en kansen voor Nederlanse topzeilers tijdens derde wedstrijddag Olympisch Test Event

Olympisch Test Event Zeilen

Tijdens de derde wedstrijddag bij het Olympisch Test Event Zeilen in Enoshima heeft de Nederlandse zeilploeg redelijk wat uitdagingen voor de kiezen gekregen. De omstandigheden laten zich niet makkelijk raden. Niet voor niets probeert de ploeg dan ook zo veel mogelijk uren op het Olympisch water te maken. Er wordt veel geleerd en hard geknokt, met wederom wisselende resultaten voor de Nederlandse ploeg.  

Nicholas Heiner: “niet je-van-het, maar we komen er wel!”

Finn-zeiler Nicholas Heiner voer zijn races van dag 3 op een baan redelijk dicht onder de kant. Een wedstrijdbaan die de nodige uitdagingen met zich meebracht: “We hadden te maken met een aflandige wind met veel drukverschillen en veel winddraaiingen. En eigenlijk begon ik elke wedstrijd niet zo lekker, maar wist ik elke keer ook wel weer terug te komen. Maar waar we het vorig jaar echt onder de knie hadden hier, is het nu nog niet echt je-van-het. Het had wel iets beter gemoeten vandaag. We werden een paar keer een beetje verrast, maar we komen er wel!” 
In de Finn klasse werden 3 races gevaren. Heiner finishte deze races als 7e, 6e en 9e en staat op de derde plek overall.

Goede dag voor 470-zeilsters Zegers & Berkhout

De dames in de 470, Afrodite Zegers & Lobke Berkhout kenden eveneens een lange dag op het water met 3 races. De dames zetten een 5e, 10e en 2e plek neer en klimmen naar de 6e plaats in klassement: “Het was een lange dag met 3 races. Er gebeurde veel op de baan dus je kon veel goedmaken maar ook veel verliezen. Voor ons gingen heel veel dingen heel goed. We hebben mooie inhaalraces gevaren. De laatste race gingen we van een 12e naar een 1e plek in het voorwindse rak, dus dat was echt uitmuntend”, vertelt een glunderende Berkhout. 

“Het begin van het kruisrak kan nog steeds wel beter, maar het is mooi meegenomen dat wij grote inhaalraces kunnen doen. Nu nog 4 races en een medalrace deze week. We blijven leren, en elke dag worden we beter, dus we zijn benieuwd wat we kunnen bereiken hier. We hebben er vandaag in elk geval wel heel erg van genoten!” 

Bouwmeester zakt naar 5e plaats na mindere dag

Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester kende niet haar beste dag. Het duurde even voordat de Friezin de wind op de baan goed wist te lezen, waardoor ze haar eerste twee races van de dag als 31e en als 17e finishte. De laatste race van de dag wist zij zich te herpakken en won zij de race, waardoor de schade in het overall klassement beperkt bleef. Bouwmeester zakt naar de 5e plek: “Dit was als je naar mijn resultaten kijkt niet de beste dag ooit. Het was heel lastig en ik had wel twee wedstrijden nodig om te weten hoe de wind waaide. En de derde race had ik ‘m door en won ik. Tijdens mijn tweede wedstrijd had ik overigens ook wel een beetje pech. Ik raakte met mijn schoot vastgehaakt aan een andere boot dus het zat ook niet echt mee. Maar we hebben veel geleerd en daar gaat het hier eigenlijk om. Morgen gaan we weer ons best doen. “

Lastige week voor 49erFX-zeilsters Bekkering & Duetz

Voor de Nederlandse 49erFX-dames Annemiek Bekkering & Annette Duetz is het een pittige week. Het duo hoopte na twee tegenvallende dagen beter te presteren dan voorgaande dagen, maar dat wilde niet helemaal lukken. De dames voegden een 17e, 14e, 11e en 10e plek aan hun scorebord toe en blijven daarmee hangen op de 10e plek overall:

“We hebben vandaag 4 races gedaan, waarvan 1 inhaalrace van gisteren. We hadden eigenlijk best wel goede wind, maar wij kwamen er vandaag gewoon niet helemaal uit in de start en uitvoering. We weten dat we er niet helemaal lekker inzitten dit evenement en de opbouw hiernaartoe is ook niet optimaal geweest. Dat merken we nu wel. Maar het was een leerzame dag en voor de toekomst is het heel lekker om te weten wat er zou moeten gebeuren. Morgen weer verder! We gaan ‘m goed afsluiten hier!”

Pittige omstandigheden voor RS:X-windsurfers houden aan

Voor RS:X-windsurfster Lilian de Geus is het Olympisch test event vooral bedoeld om locatiekennis op te doen en vervolgens te bepalen hoe het beste om te gaan met die kennis. En dat lukt goed. De Geus finishte haar races van de dag als 3e, 12e en 6e en klimt naar de 6e plek overall: Mijn eerste race ging eigenlijk wel goed. Ik was sowieso wel tevreden met vandaag. We merken wel dat de energie er een beetje uit is. Gelukkig hadden we vandaag een beetje wind en de upwinds kom ik dan heel goed boven, maar de downwinds zijn echt brutal. Alleen maar pompen. En dan kom ik nu net te kort. Ik ben hier al 2 maanden en de energie is er wel een beetje uit nu, dus we hebben nu geleerd dat we iets minder lang van tevoren hierheen willen komen. Dat dachten we van tevoren ook wel een beetje, maar we wilden nu vooral investeren in locatiekennis en dat ging vandaag super goed. 

Ook Van Rijsselberghe is tevreden over zijn dag. Zijn eerste race ging wat minder en kwam hij als 14e over de finishlijn, maar daarna zette hij een 3e en 4e plek neer. Van Rijsselberghe zakt 1 plekje in het klassement, naar de 7e plaats: Het was een mooie dag. De eerste race was niet zo geweldig en kreeg ik een 14e plaats te pakken, maar ik kon mezelf herpakken in de tweede race. Ik had wel nog een aanvaring bij de start van die tweede race, maar dat ging ook allemaal prima uiteindelijk. Ik heb alsnog een derde plek gepakt en de laatste race kwam ik in de laatste updwind heel goed terug en pakte ik een 4e plaats. Eigenlijk ben ik dus wel heel blij met vandaag!”

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: