Breskens Sailing Weekend: Nederlands Kampioenschap IRC bijna van start

Breskens Sailing Weekend

Jawel, er zijn nog zekerheden. Damen Breskens Sailing Weekend is er een van, zeker als het op wedstrijdzeilen van niveau neerkomt. Bijna vijftig van de betere Nederlandse en Belgische zeilers gaan in twee grote groepen de uitdaging aan om drie dagen lang hoge definitie wedstrijden te gaan varen. Breskens bevestigt hierdoor opnieuw haar sportieve karakter. 

De wedstrijd is open voor IRC / ORC en CR gemeten jachten. De variatie aan meetsystemen heeft er ook mee te maken dat dit lange wedstrijdweekend kadert in het Open Noordzee Kampioenschap dat zich ontplooit tussen Nieuwpoort en Breskens.  CR is een uitgesproken Belgische meetformule.

De IRC klassen 1, 2 en 3 vormen de A vloot. Die vaart maximaal 3 races per dag, dus nooit meer dan in totaal 9 races. De CR 1 t/m 6 en de Double Handed boten vormen de B-klasse. Voor vloot A kunnen speciale ‘Windward – Leeward’ banen worden uitgelegd, of wordt er geopteerd voor een baan omheen de bestaande boeien en bakens op de Sluische Hompels of de Walvisstaart. Gebieden op zee buiten de vaarzones van de beroepsscheepvaart.

Breskens Sailing Weekend

Nederlands Kampioenschap IRC

Hoewel de weersvoorspellingen -met uitzondering van de mogelijkheid van onweer- zeer zeilgunstig zijn, kan er altijd uitgeweken worden naar een baan in de Scheldemonding.

“Het wordt zeker een topsport evenement.”  Zegt Marnix Lippens, de voorzitter van de organisatie Stichting Breskens Sailing.

“Dit is wel de zestiende keer dat we het Breskens Sailing Weekend organiseren, maar we ontsnappen niet aan een daling van het aantal boten. Dat heeft er ook mee te maken dat er bepaalde categorieën, zoals de One Tonners en de J/111, niet met een eigen rangschikking deelnemen. Vorig jaar was het weekend ook zeer zwaar en dat werkt remmend. Maar we zien wel de beste zeilers die dit weekend zeer duidelijk gecharmeerd zijn door onze zeer strakke organisatie. Het evenement is ook het Nederlandse kampioenschap voor de IRC vloot, en dat werkt door.”

Breskens Sailing Weekend

Wie dus in het Damen Breskens Sailing Weekend goed presteert zit vanzelf in een hogere categorie. De top van de deelnemers aan het Open Noordzee Kampioenschap is alvast present om het vijfde van de in totaal 7 races te varen.

Breskens Sailing Weekend organisatie

Breskens Sailing Weekend organisatie

https://www.breskenssailing.nl

Foto's Wacon Images / Ronald Den Dekker

Auteur:

  • Pit De Jonge

    Pit De Jonge is letterlijk in een scheeps nest geboren. Hij free lancet sinds 1979 als foto- en tekstjournalist of commentator voor binnen- en buitenlandse media. De focus is steeds het water met als thema’s -sport,-recreatie, -toerisme, -competitie,-erfgoed en -economie. Als Ship to Shore verzorgt hij sinds 1987 de communicatie van een brede waaier aan watergerelateerde evenementen en organisaties. 

Voor u geselecteerd: