Zeilers weerbericht weekend 31 augustus – 1 september 2019

Weerkaart vrijdag 30 augustus 2019

Vrij zonnig weekend met buien ’s avonds en ‘s nachts. Nog warm op zaterdag 31 augustus ’19 maar het wordt een stuk frisser op zondag 1 september 2019. De uitloper van het Azorenhoog boven West-Europa brokkelt geleidelijk af tijdens het weekend. Een uitloper van het hogedrukgebied der Azoren reikt tot boven West-Europa en bepaalt vandaag vrijdag 30 augustus 2019 ons weer.

Vandaag vrijdag 30 augustus 2019 is de aangevoerde luchtmassa boven onze regio nog van maritieme oorsprong. Zaterdag 31 augustus ’19 splitst de uitloper van hoge druk zich af boven Centraal Europa en krijgen we met een zuidelijke stroming een subtropische luchtmassa aangevoerd vanuit Frankrijk. Maar in de loop van morgen zaterdag 31augustus ’19 brokkelt de uitloper af boven West-Europa waardoor Atlantische storingen kunnen doordringen tot onze regio. Een eerste exemplaar passeert onze kust zaterdagnacht 31 augustus ’19 waardoor het zondag 1 september en maandag 2 september ‘19 veel koeler en wisselvalliger wordt aan de oostelijke zijde van een nieuwe hogedrukwig.

Zaterdag 31 augustus start zonnig en droog. Vanaf de late namiddag neemt de bewolking geleidelijk toe, gevolgd door wat regen of enkele buien 's nachts. Matig, later goed zicht. Maxima rond 27°C. Minima rond 13°C.

Wind op zee: Matige wind (8-12 kt) uit Z, tegen de avond ruimend naar WZW en toenemend tot krachtig (22-27 kt).  Golven rond 0.4 m, ’s avonds toenemend tot 1.3 m.

Wind aan de kust: Zwakke wind (4-6 kt) uit ZZO, tegen de avond ruimend naar WNW en toenemend tot vrij krachtig (17-21 kt). Golven rond 0.3 m, ’s avonds toenemend tot 1.0 m

Rukwinden: Tot 33 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is in eerste instantie stabiel maar wordt in de loop van de namiddag steeds onstabieler.

Weerkaart zaterdag 31 augustus 2019

Zondag 1 september is er tijdens de voormiddag veel zon en blijft het meestal droog. In de loop van de namiddag neemt de kans op buien toe. 's Avonds of 's nachts mogelijk vergezeld van onweer. Goed zicht, behalve tijdens de buien. Maxima rond 19°C. Minima rond 15°C.

Wind op zee: Matige wind (11-16 kt) uit NW, krimpend naar W.  Golven rond 1.0 m, afnemend tot 0.8 m.

Wind aan de kust: Matige wind (8-12 kt) uit NW, krimpend naar W.  Golven rond 0.8 m.

Rukwinden: Tot 27 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zondag 1 september 2019

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: