Gerdjan Poortman: "We hebben een titel te verdedigen, iedere seconde telt"

Gerdjan Poortman

Ook de tweede dag van het Breskens Sailing Weekend en Nederlands kampioenschap IRC  had af te rekenen met de nukken van de wind. Wedstrijdreeksen werden gestart, maar ook weer afgeblazen. De deelnemers zouden als een speer van de ene boei naar de andere drijven, maar zouden amper tegen die stroom in kunnen zeilen. Maar moeilijk gaat ook. In de A vloot haalde de IRC 1 en 2 één weliswaar ingekorte reeks, de IRC 3 twee reeksen . Vloot B zeilde één reeks.  

Zeilers die van ondieptes houden hadden vandaag een topdag. Wie het langst boven de zandbanken bleef sturen had zeker anderhalve knoop minder tegenstroom dan wie in de vaargeul bleef. Weinig wind – die dan nog eens aardig durfde te draaien- maakte het ook moeilijk voor wedstrijdleiders. Wedstrijdleider Marcol de Klerk liet de zeilers in vloot B weten dat ze voor vier uur een beslissing zou nemen om de race stil te leggen.

“Als je niet meer tegen stroom op kunt heeft het geen zin meer. Gisteren is er een boot die zonder motor zat pas om elf uur 's avonds in de haven aangekomen.” zegt Marcol.

Gerdjan Poortman: "We weten welke seconde we wanneer gisteren hebben verloren"

In de IRC 1 werd een harde strijd gevoerd voor enkele seconden die het verschil uitmaakten tussen eerst kwalificeren of niet. “We hebben een titel te verdedigen “ zegt Gerdjan Poortman, de stuurman van de supersnelle Van Uden (NED17001), die het Nederlands Kampioenschap IRC vorig jaar won.

Door de snelheid van de Van Uden is starten met uiteenlopende boten in de startzone niet zo eenvoudig. Het is een kwestie van goed daar doorheen te komen en daar heeft het team dus aan gewerkt.

“Iedere seconde telt,” zegt Poortman. “We weten welke seconde we wanneer gisteren hebben verloren. Dat is vandaag niet gebeurd. Was die ene reeks wegens windgebrek niet afgelast, hadden we die ook gewonnen, want we lagen goed.” Voor Gerdjan is winst vooral een kwestie dat het hele plaatje moet kloppen. Ook daarom zit er een navigator aan dek die alle informatie live verwerkt om de koers te optimaliseren. “Dat ging vandaag buitengewoon goed, bovendien zat er op de plekken met de minste stroom nu net   de meeste, beste wind. Maar het is topsport, we gaan voor de eindwinst”.

In de IRC 2 werd het klassement overhoop gehaald. De X-Bie (BEL 8990) deed het veel minder goed en met de dagwinst van de Rosetta (NED7307) die daardoor het klassement aanvoert. Rinus De Jonge blijft met zijn Easy Living (NED 7696) dan weer standvastig de rangschikking domineren.

Breskens Sailing Weekend

Verdedigers en aanvallers

In de de instapklasse CR1 bleef de Ballista (BEL 217) goed aan de leiding, waardoor team Pluym nog steviger dan gisteren in het zadel zit. Hij wordt wel op de hielen gezeten door de Blind Faith (BEL 1274)  van Marnix) Lippens. Een team met veel lokale kennis die volledige voor de windse rakken bovenop de zandbank uitvaart.

De intention (IRL 715) haalde zijn derde eerste plaats in de Double Handed, de verbeterde aanpak van de bemanning heeft dus geloond. Ook de Saudade (BEL 242) haalde vandaag zijn derde eerste plek in de CR 3/4/5 klasse.

Zondag wordt een belangrijke dag voor heel wat zeilers, want er staat veel op het spel.

Alle resultaten: https://www.breskenssailing.nl/wedstrijden/results-2019/

Auteur:

  • Pit De Jonge

    Pit De Jonge is letterlijk in een scheepsnest geboren. Hij freelancet sinds 1979 als foto- en tekstjournalist of commentator voor binnen- en buitenlandse media. De focus is steeds het water met als thema’s -sport,-recreatie, -toerisme, -competitie,-erfgoed en -economie. Als Ship to Shore verzorgt hij sinds 1987 de communicatie van een brede waaier aan watergerelateerde evenementen en organisaties. 

Voor u geselecteerd: