3de FLINN Cup: strakke wind en fun in Oostende

FLINN Cup

In het weekend van 7 en 8 september ging de winderige derde editie van de FLINN Cup door voor Ostend Sailing en het Fort Napoleon te Oostende.

De FLINN Cup, genoemd naar het Brusselse advocatenkantoor FLINN, is een jaarlijkse vriendschappelijke zeilcompetitie tussen verschillende zeilminnende advocaten uit binnen –en buitenland, series waarvoor de deelnemende clubs (Twinsclub, RNSYC en Ostend Sailing vzw) middelen en infrastructuur delen om deze unieke zeilervaring te kunnen aanbieden.

Bovendien is het de zevende regatta in de Ostend Cup.

Verschillende kantoren namen deel aan editie 2019: enerzijds Lawrope International Group of Lawyers -met leden uit België, Engeland, Italië, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde staten en anderzijds Allen & Overy Belgium, ALTIUS, Awerian, Billiet & co en FLINN Law van de Belgische balie.

Dit jaar stond de FLINN Cup in het teken van “ZERO PLASTIC”, aangezien zeil- en surfclubs in België, waaronder Ostend Sailing, actief het nodeloze gebruik van plastic willen weren en iedereen bewust willen maken van de desastreuze gevolgen van plasticvervuiling in onze prachtige Noordzee en wereldwijd. Dit betekende dus concreet voor de organisatie : geen plastic zakken voor de lunchpaketten, kartonnen bewijzering, geen plastic lepels of melk potjes, enz…

Als leuke attentie kregen alle zeilers een “soliede” shampoo-zeep ter vervanging van hun plastic shampoo-fles. Als klap op de vuurpeil werd de “FLINN Cup” zelf door STENTYS ontworpen en met een 3 D printer vervaardigd uit maïs-proteïnen : ZERO PLASTIC dus.

FLINN CUP door Stentys

Het is een waar spektakel geworden op zee want niet alleen de FLINN Cup met negen zeiljachten, Patin a Vela’s, Catamarans, Draken en SB 20’s, maar ook de Open Belgische Kampioenschappen Europe en Finn werden verleden weekend gezeild voor de kust van Oostende.

Zaterdagochtend omstreeks 10 uur tijdens de briefing genoten een honderdtal advocaten van het prachtige zonnige zicht en lekkere ontbijt vanop het dakterras van RNSYC Oostende.
De kantoren kregen hun jacht met professionele schipper toegewezen en zeilden een intensieve training wedstrijdzeilen tegemoet.

Vanop de Lamme werd omstreeks half één het startsein van de eerste manche gegeven onder het professioneel toezicht van Luc Geirnaert van WWSV. Onder een strakke noordenwind en dreigende wolken boven het Kanaal ving de wedstrijd aan.
De sportieve condities zorgen ervoor dat het alle hens aan dek was op de jachten en rescueboten. De wilde Noordzee eiste enkele zeezieken en zelfs een man over boord die snel en veilig door de RIB’s in de haven werden afgezet. Tussen enkele pittige buien door, trok de wind verder aan en ruimde naar het noordoosten. Hierdoor ontwikkelde zich een pittige strijd voor het podium tussen Allen & Overy Belgium en FLINN. Deze strijd eindigde knap in het voordeel van Allen & Overy die de wisselbeker volgend jaar mogen verdedigen tegen hopelijk extra nieuwe uitdagers.

FLINN Cup

Een tevreden voorzitter van Ostend Sailing vzw, Benoit Simpelaere opperde:

“Het lijkt erop dat de skippers onze confraters uitstekend hebben getraind om met hun racejachten te zeilen. Het was wederom een genoegen om met gebundelde krachten van OSTEND SAILING, RNSYC en TWINS, dit internationale evenement te organiseren. Dolle pret voor meer dan 100 personen op het water en een overvol clubhuis voor de daaropvolgende festiviteiten op het strand van Oosteroever. Proficiat aan Allen & Overy België, die deelneemt sinds de eerste editie en de “FLINN Cup” op 5 september 2020 zal moeten verdedigen.“

Jan Alleman, schipper van het winnende Allen & Overy Belgium team:

“Door de strakke vijf Beaufort waren het zware omstandigheden voor een eerste kennismaking met het wedstrijdzeilen. Ze leerden over de zeiltermen en reglementering op het water. Iedereen was onder de indruk van de hellingsgraad van de boot en de impact van de golven. Hierdoor waren enkelen op het randje van zeeziek. Nat maar gelukkig.”

Na inspanning komt de verdiende ontspanning: de jachten liepen de haven van Oostende binnen, waar warme douche en een fris aperitief op hen stond te wachten. Daarna nam iedereen de Raveel overzetboot naar het nieuwe “Phare East” beach club van Ostend Sailing waar receptie met “ter land en ter zee” barbecue en prijsuitreiking werd aangevat. Daarna startte de crew party met het thema “soirée blanche” met opzwepende beats tot in de vroege uurtjes.

De organisatoren blikken terug op een succesvolle editie en willen iedereen bedanken voor hulp, steun en participatie! Zonder jullie was er geen FLINN Cup! Ze zijn al volop bezig met de voorbereiding voor volgend jaar waar zij hopen iedereen terug te zien!

Blokkeer alvast zaterdag 5 september 2020 in jullie agend.

Tekst: Benoit Simpelaere

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: