NK 12-voetsjol gewonnen door vader en zoon van der Pol

12-voets jol

Het afgelopen weekend werd op de Loosdrechtse plassen het Nederlands kampioenschap in de 12-voetsjollen klasse gezeild. Dit evenement werd georganiseerd door de Koninklijke Watersport Vereeniging ‘ Loosdrecht’ (KWVL).

Vrijdag morgen meldden zich 53 schippers van deze mooie houten eenheidsklasse bij het Palaver. Die dag zou in vier wedstrijden uitgemaakt worden, wie de volgende dagen in de Silverfleet zouden varen en wie in de Goldfleet zouden strijden om de hoogste eer.

Vrijdag konden onder mooie omstandigheden met een wind tussen de 8 en 10 knopen de geplande 4 wedstrijden met onderbreking van een lunchpauze afgewerkt worden. De volgende dag zaterdag stonden 5 wedstrijden op het programma. Maar toen zag de wereld er geheel anders uit. Mooi zomerweer maar de wind liet het afweten. Toch lukte het de wedstrijdleiding ondanks de zeer magere wind van rond de 4 knopen 3 wedstrijden te laten varen.

Vier deelnemers in de Goldfleet lagen na zaterdag zeer dicht bij elkaar en de op zondag 1 september te varen 3 wedstrijden moesten de beslissing brengen.

De weersomstandigheden werkten meer. Er stond een steeds licht draaienede wind tussen de 8 en 11 knopen. Het bleef ook die dag spannend. Tot aan het begin van de laatste wedstrijd stond de uitslag niet vast. Maar vader en zoon van de Pol hadden de eerste twee dagen met drie eerste plaatsen, twee tweede en twee derde plaatsen een solide basis gelegd. De derde dag was hun slechtste dag, maar toen konden zij hun slechtste resultaat aftrekken. Karel en Melle de Boer, die tweede lagen, voeren zondag een beter resultaat. Maar net niet goed genoeg want zij konden, ondanks hun goede resultaten, vader en zoon van der Pol niet meer bedreigen.

Trots voeren vader en zoon van der Pol met de nationale drie kleur in top als Nederlands Kampioen vooraan in de vloot, die hen onder applaus en luid toeterend, naar de haven begeleidde.

12-voets jol

Vermeldenswaardig is zeker nog de derde plek van Sam en Daan Groenendaal in de boot van hun grootmoeder, 12-voetsjol, coryfee, Tonny Suurendonk.

De Jan Vollebregtbeker bestemd voor het beste resultaat zonder aftrek ging ook naar Martijn van der Pol en zijn zoon, de terechte kampioenen.

Top 4 uitslagen:

1. Martijn van der Pol – Sjors Melchior van der Pol

2. Karel de Boer – Melle de Boer

3. Sam Groenendaal – Daan Groenendaal

4. Huib Ozinga – Marianne Blomhert

Tekst: Seph Jacobs

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: