Alle kansen nog open na eerste dag Nederlands Kampioenschap Zeilen

Nederlands Kampioenschap Zeilen

Zeilers moeten erg geduldig zijn op de eerste dag van het Open Dutch Sailing Championship in Medemblik. Het is vooral een dag van wachten op de wind. De ruim 500 zeilers uit 15 klassen, zijn allemaal het water op geweest. Maar er konden slechts enkele wedstrijden gestart worden.

Het zijn niet de ideale omstandigheden om een Nederlands Kampioenschap te beginnen, maar toch komt iedereen tevreden het water af. De Laser Radiaal en 4.7 zijn wel gestart vandaag, maar die wedstrijd werd voor beide klassen afgebroken nadat de wind er helemaal uitviel. Wedstrijdleider Arie-Jan Snel: “We zitten aan een tijdslimiet van een uur, en het leek even of in ieder geval of de 4.7 het nog ging halen. Maar toen de wind er helemaal uit was, moesten we wel afbreken. Afkorten was op dat moment sowieso geen optie meer.”

Voordat die wind eruit viel wisten de Finn en Laser Standaard zeilers nog te finishen. Nicholas Heiner wint deze wedstrijd in de Finn klasse. Ronald van Klooster wordt tweede en Eric Bakker pakt de derde plek. In de Laser Standaard gaat Duko Bos voorlopig aan de leiding met deze ene wedstrijd. Tweede is Eduardo van Vianen en derde Thomas Westerhof. 

Finn klasse

Matchracers benutten wind optimaal

De matchracers hebben de beschikbare wind maximaal gebruikt. Ieder moment dat het kon gingen ze het water op. Hier zien we een aantal ‘oude rotten’ terug in de boot, waaronder Renee Groeneveld die in 2012 nog op de Olympische Spelen voer.

“We hebben een hele goede dag gehad. Sowieso omdat we vergeleken met de andere klassen best veel hebben gevaren, aan het einde van de dag stond er ook nog een lekker windje. Het was voor ons wel even geleden dat we samen in de boot zaten, maar na 10 minuten varen is het ook wel weer vertrouwd.”

Groeneveld en haar team staan momenteel gedeeld eerste, samen met Lars Huckstadt. Groeneveld kijkt met name uit naar morgen.

“Dan varen we tegen Marcelien Bos-de Koning. Daar heb ik veel mee gevaren, dus het is wel leuk dat we nu tegen elkaar varen. We moeten elkaar waarschijnlijk niet aankijken, dan barsten we spontaan in lachen uit.”

Bos-de Koning heeft veel bemand bij Groeneveld, dit is haar eerste evenement als stuurvrouw in het matchracen. 

Wachten wordt beloond

De Dart18 en Contender zeilers mochten vandaag na 3 uur wachten toch starten. Veel wind was het niet, maar er kon in ieder geval een, ingekorte, wedstrijd worden gevaren. Angela Hendriks en Jan Lems:

“Het was een mooie pot voor ons. We hadden een jaar niet gevaren dus dan is het altijd even zien hoe het gaat. Het was jammer dat we niet konden wachten op de kant, maar juist net op het water waren toen de uitstelvlag erin ging. Maar dat hoort nu eenmaal bij zeilen. Morgen is er in ieder geval meer wind, dan zal ons resultaat weer heel anders zijn. We gaan het zien.”

Hendriks en Lems staan nu op een eerste plaats overall. 

Ook de Contenders wisten een wedstrijd te finishen. Bart Thorborg staat erom bekend goed te varen in licht weer, dat laat hij vandaag ook weer zien door deze wedstrijd te winnen. De Duitse Christoph Homeier wordt tweede en Dirk Lafleur (NED) staat voorlopig derde.

Nieuwe kans op zaterdag

De andere klassen gaan helaas zonder te starten weer naar binnen. Op de 49er, 49erFX, 29 en Nacra 15 baan wordt als eerst besloten terug naar de kant te gaan. De Star, Yngling, SB20 en J22 volgen kort hierna, voor deze klassen begint het Nederlands Kampioenschap morgen dan echt. Ook de Finn en Laser keren na een laatste poging een baan neer te leggen, toch terug naar de kant.

Zaterdag 21 september wordt het wedstrijdschema hervat, dan is er meer wind voorspelt. 

Foto's: Klaas Wiersma

Auteur:

  • Anke Haadsma

    Anke Haadsma is een geboren en getogen zeilster. Als klein meisje werd ze door haar ouders in de zeilboot gezet en is hier nooit meer uitgekomen. Na haar studie journalistiek koos ze voor een carrière in de watersport. Nu zie je haar regelmatig langs de waterlijn als communicatie en pr medewerker op zeilevenementen. Voor Clubracer levert ze zeilverhalen, interviews en verslagen van zeilevenementen af.

Voor u geselecteerd: