Gaan er snelheidsrecords sneuvelen tijdens de 32ste Antwerp Race?

Boudragon

Zaterdag 28 september starten meer dan honderd zeiljachten vanuit Breskens en Terneuzen voor de Antwerp Race. De snelste schepen finishen ongeveer drie uur later voor de rede van Antwerpen. Er is veel wind voorspeld en de kans dat er zeilrecords sneuvelen is zeer reëel.

Zeilrecords kunnen sneuvelen

Het maxi zeiljacht Boudragon van Hans Boulscholte gaat als grootste boot proberen om als eerste over de finishlijn te zeilen. Met de huidige weersvoorspelling is de kans dat hij zijn eigen snelheidsrecord van 3 uur, 12 minuten en 53 seconden alweer zal verbeteren.

Veel wind voorspeld

De wind komt uit het zuidwesten met een kracht 4 tot 5 beaufort in de namiddag toenemend naar windkracht 6. Op de bochtige Schelde zal een tactisch spel gespeeld worden om deze wind zo voordelig mogelijk te benutten.

Voor de deelnemers is er een speciaal Antwerp Race weerbericht opgemaakt door marine meteoroloog Fritz Buyl.

Scheepvaart

De Schelde is één van de drukst bevaren rivieren ter wereld. Een zeilwedstrijd organiseren voor meer dan 100 zeiljachten vraagt veel voorbereiding en beveiliging. Er worden in totaal elf begeleidingsboten ingezet om alles in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat de scheepvaart geen hinder ondervindt van de zeilboten.

Ontstaan

De Antwerp Race is aan haar 32ste editie toe. De Antwerp Race ontstond in 1988 als een zeilwedstrijd onder clubvrienden om als eerste hun boot naar de winterberging in Antwerpen te brengen. De zeilrace groeide uit tot de grootste zeilregatta van België.

Foto boven: Sander van der Borch

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: