Zeilseizoen 2020 TeamNL Zeilen

TeamNL Zeilen

De Nederlandse Olympische zeilploeg, TeamNL Zeilen, is na wederom een zeer succesvol zeiljaar in 2019, klaar voor het Olympische seizoen van 2020. Met voorafgaand aan de Olympische Spelen nog een aantal spannende selectiemomenten en laatste krachtmetingen te gaan. De strijd om het Olympische ticket tussen de RS:X-windsurfers Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe zal eind februari besloten worden en in de 49er en de Laser Standard worden ook nog Olympische kwalificatie-wedstrijden gevaren. Waar en wanneer de zeilers in 2020 het beste van zichzelf zullen moeten laten zien, lees je in deze update.

De tussenstand

In de meeste zeilklassen is de strijd om het Olympische ticket in 2019 al voltooid. De sporters die al zeker zijn van deelname aan de Olympische Spelen zijn: 

  • Marit Bouwmeester – Laser Radial
  • Lilian de Geus – RS:X women
  • Nicholas Heiner – Finn
  • Annemiek Bekkering & Annette Duetz – 49erFX
  • Afrodite Zegers & Lobke Berkhout – 470 women

Daarnaast hebben we als land ook al een startbewijs voor de 49er en de RS:X-mannen bemachtigd. Bij de RS:X-mannen hebben zowel Kiran Badloe als Dorian van Rijsselberghe ruimschoots voldaan aan de eisen van NOC*NSF. Zij zullen enkel nog de onderlinge, interne selectie moeten voltooien. Wie tijdens het WK in Sorrento (Australië) het hoogste eindigt mag naar de Spelen. 

Bij de 49er-mannen hebben Bart Lambriex en Pim van Vugt, met een 8e plaats op het WK 2019 de landenkwalificatie behaald en hebben daarmee ook voor de helft voldaan aan de prestatie-eisen van NOC*NSF. Voor hen is het zaak om bij de nog 3 resterende kwalificatie-evenementen nogmaals een top 8 klassering (op land) te varen. 

In de Laser Standaard moet nog aan alle kwalificatie-eisen worden voldaan voordat het Watersportverbond een zeiler kan voordragen voor deelname aan de Olympische Spelen van 2020. Ook de Laser-zeilers hebben hiervoor nog 3 kwalificatie-evenementen in 2020. De landenkwalificatie kan alleen nog worden behaald op de World Cup in Genua, waar nog 2 europese landenplekken te verdienen zijn. Rutger van Schaardenburg (die eind 2019 aankondigde toch weer een gooi te doen naar een Olympisch ticket) en Duko Bos zijn het meest kansrijk om aan deze eisen te voldoen.

Selectiesysteem Watersportverbond

Het Watersportverbond heeft gekozen voor een objectieve selectie. In het geval meer dan 1 sporter/team voldoet aan de prestatie-eisen (en er in deze klasse een landenplek is behaald), zal middels een interne selectie worden vastgesteld welk team bij NOC*NSF zal worden voorgedragen.   

Meer gedetailleerde info over de selectie-eisen vind je hier: 
https://www.watersportverbond.nl/kenniscentrum/topsport/selectiecriteria-olympische-spelen-zeilen/

De wedstrijdagenda

JANUARI

17 - 21 januari Sail Melbourne (AUS) - NOC*NSF prestatie-evenement Laser Standaard
20 - 25 januari World Sailing World Cup, Miami (USA)

FEBRUARI

10 - 15 februari WK 49er, 49erFX, Nacra17 - (AUS) - NOC*NSF prestatie-evenement 49er
11 - 16 februari WK Laser standaard, Melbourne (AUS) - NOC*NSF prestatie-evenement Laser Standaard
23 - 28 februari WK Laser Radial, Melbourne (AUS)
25 - 29 februari WK RS:X, Sorrento (AUS) - beslissend selectie-evenement RS:X-men

MAART

16 - 21 maart WK 470, Palma de Mallorca (ESP)
30 maart - 4 april Prinses Sofia Cup, Palma de Mallorca (ESP) - NOC*NSF prestatie-evenement Laser Standaard en 49er

APRIL

14 - 19 april World Sailing World Cup, Genua (ITA) - Landenkwalificatie Laser Standaard 
20 - 25 april Hyeres Regatta, Hyeres (FRA)

MEI

5 - 13 mei EK 470, Hyeres (FRA) 
8 - 16 mei WK FINN, Palma de Mallorca (ESP)
10 - 16 mei EK RS:X, Athene (GRE)
11 - 17 mei EK 49er / 49erFX / Nacra, Garda (ITA) - NOC*NSF prestatie-evenement 49er
16 - 23 mei EK Laser Radial, Kalamata (GRE)
26 - 30 mei Medemblik Regatta, Medemblik (NED)

JUNI

14 - 21 juni World Sailing World Cup Final, Enoshima (JPN)

JULI

24 juli - 9 aug Olympische Spelen, Enoshima (JPN) 

In verband met mogelijke trainingsblokken in Japan, is nog deels onduidelijk welke Nederlandse zeilers deel zullen nemen aan de verschillende EK’s, World Cups en de Medemblik Regatta. 

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: