Marie-Amélie Lenaerts krijgt award van de stad Charleroi

Marie-Amélie Lenaerts

De Belgische Mini 650 zeilster Marie-Amélie Lenaerts heeft op 14 januari van de stad Charleroi een award ontvangen. Marie-Amélie ontving één van de 6 kristallen belforten omdat ze als eerste Belgische vrouw onder zeil de Atlantische Oceaan solo is overgestoken, in wedstrijd tijdens de Mini-Transat.

De Mini-Transat: 29 dagen alleen op zee

De Mini-Transat is een oceaanrace met start in La Rochelle (FRA) met finish in Le Marin op Martinique. Aan boord van haar Mini 650 - waarvan de naam verwijst naar de grootte van het jacht, die niet groter is dan 6,5 meter - heeft Marie-Amélie 11 dagen nodig gehad voor de eerste etappe (La Rochelle - Las Palmas de Gran Canaria) en 18 dagen voor de tweede etappe (Las Palmas de Gran Canaria - Le Marin).

De Mini Transat wordt beschouwd als één van de meest eenzame trans-Atlantische zeilwedstrijden, zonder hulp of communicatie met het land. Er is een strikte regelgeveing omtrent het gebruik van navigatie-apparatuur. Toegestaan zijn een GPS om de locatie te bepalen, een AIS andere boten in de omgeving te identificeren, een VHF (marifoon) en tot slot een radio met kort zendbereik die het mogelijk maakt om met andere de boten in de buurt te communiceren.

Eerste Belgische vrouw

Op 2 oktober is Marie-Amélie Lenaerts in La Rochelle gestart samen met 87 andere zeilers aan de startlijn, waaronder slechts 8 vrouwen.

"Offshore racen is een van de zeldzame gemengde disciplines die het mogelijk maken dat mannen en vrouwen aan dezelfde wedstrijden kunnen meedoen, wat ik geweldig vind!" zegt Marie-Amélie Lenaerts.

Marie-Amélie Lenaerts is hiermee de eerste Belgische vrouw die de Atlantische Oceaan is overgestoken, zowel solo als in een race.

Kristallen klokkentorens: een herkenning die durf bekroont

De kristallen klokkentorens van Chareleroi zijn onderscheidingen die een eerbetoon zijn aan de inzet van haar burgers, bedrijven en verenigingen waarvan de acties het afgelopen jaar de reputatie van Charleroi hebben gediend. Er werden gisteren zes winnaars geëerd.

Marie-Amélie vertelt:

"Ik ben een Carolo van oorsprong en ik ben erg blij dat ik op mijn niveau heb bijgedragen aan het laten schitteren van Charleroi, een streek waar ik erg dol op ben. Gisteravond is nog steeds het bewijs van het legendarische goede humeur van de Carolos. Ik hoop dat de Carolos met deze prijs de zee en het zeilen willen ontdekken, maar ook een stap in het onbekende durven zetten om hun stoutste dromen waar te maken". Carolos zijn inwoners van de stad Charleroi, n.v.d.r.

Marie-Amélie Lenaerts

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: