Nieuwe deelnemer ‘People’ vaart snelle races tijdens IJspegel Trophy

Farr 45 People Zeezeilschool Scheveningen

Op zondag 26 januari is de zesde IJspegel Trophy van het seizoen 2019-2020 gevaren in Scheveningen. De weersomstandigheden zijn prettig met een goede wind en de zon laat zich af en toe zelfs zien. In totaal zijn er 21 deelnemers, 8 in de TwoHanded, 1 in de SW en 12 voor de ORC/IRC 1 en 2 klasse. Dagwinnaars zijn de Moana (ORC/IRC1), Extra Djinn (ORC/IRC2), Sea’s Out (SW) en Panther (TwoHanded). 

De zeilers genieten op het water, dit getuigt in een bericht aan het einde van de dag: “Heb een prachtige dag gehad en genoten van een dag op het water, van jullie en van de zeilers. Top Tim (red: wedstrijdleider) en topteam. Tot spoedig.” Ook op het startschip wordt er genoten van de wedstrijden.

Snelle nieuwkomer

In de ORC/IRC groep 1 heeft zich een nieuwe deelnemer gemeld. Een oude bekende overigens op de IJspegel Trophy, het is de People van Zeezeilschool Scheveningen. Deze Farr 45 doet het qua snelheid verrassend goed tijdens de drie races in de ORC/IRC klasse. De eerste race kwam zij als tweede over de finish en overige twee races als eerste. Hiermee eindigen ze in de IRC op een derde plaats.

Voor de TwoHanded klasse is er een mooie baan uitgezet van 17 Nautical Miles (NM) en voor de SW met enige deelnemer de Sea’s Out een baan van 12 NM. De ORC/IRC groep 1 en 2 varen drie up en down races van 2 rondes. Omdat het net springtij is geweest is de stroming vandaag wat harder, daarom is er gekozen 2 rondes van 1 tot 1,2 NM te varen.

Wedstrijdvoorbereiding van belang

Na afloop van de races wordt er in het Spuigat onder het genot van een natje en een droogje nagenoten van de heerlijke dag op het water en worden de prijzen uitgereikt. De Windshift, TwoHanded klasse, heeft zich na de finish teruggetrokken omdat ze tijdens de wedstrijd door de startlijn zijn gevaren. Zo blijkt maar weer hoe belangrijk het is de Sailing Instructions voor de wedstrijd door te nemen.

Volgende IJspegel Trophy

Een aantal deelnemers van de IJspegel Trophy wedstrijden, zoals de Barracuda en Imajine, waren er deze wedstrijddag niet bij, hopelijk zijn zij de er de volgende editie op zondag 9 februari 2020 weer bij. Overige data voor de IJspegel Trophy dit seizoen zijn: 23 februari, 8, 21 en 22 maart in 2020 met op 29 maart 2020 de Lenteteam Race om de Baggercup.

De daguitslagen

ORC/IRC groep 1

 1. Moana van Frans van Capelle 
 2. Visione van Nikolaus Knoflacher
 3. Juliett Romeo van Ronald Prins

ORC/IRC groep 2

 1. Extra Djinn van Michel Dorsman
 2. GRIEL van Robert Jockin
 3. Joule van Arjen van Leeuwen

SW

 1. Sea’s Out van Fedde Andela

Two Handed

 1. Panther met Erik van Vuuren en Yvonne Beusker
 2. Double Edge met Chris Schram en Raymond Roesink
 3. Silver met Marcel en Martine Polderman

Foto: Farr 45 People © Twirre Boogaard

Auteur:

 • Anke Haadsma

  Anke Haadsma is een geboren en getogen zeilster. Als klein meisje werd ze door haar ouders in de zeilboot gezet en is hier nooit meer uitgekomen. Na haar studie journalistiek koos ze voor een carrière in de watersport. Nu zie je haar regelmatig langs de waterlijn als communicatie en pr medewerker op zeilevenementen. Voor Clubracer levert ze zeilverhalen, interviews en verslagen van zeilevenementen af.

Voor u geselecteerd: