Zeilers weerbericht weekend 17-18 oktober 2020

Weerkaart vrijdag 16 oktober 2020

Rustig herfstweekend. Tussen een complex lagedrukgebied ten zuiden en ten oosten van onze regio enerzijds en een hogedrukgebied net ten noorden van Schotland anderzijds wordt met een noordoostelijke stroming frisse en licht onstabiele lucht aangevoerd.

De invloed van het IJslandse hogedrukgebied op West-Europa vergroot en tussen dit drukgebied en depressiekerntjes boven Zuid-Europa wordt er via een noordoostelijke stroming continentaal polaire lucht aangevoerd. Tijdens het weekend komen we eerst in een gebied met weinig stroming terecht. Zondag 18 oktober ’20 splitst de uitloper van het hoog zich af en trekt westwaarts. Tegelijkertijd schuift een depressie van IJsland richting de Britse Eilanden om daar een complex lagedrukgebied te vormen dat zich uitstrekt van de Azoren tot Scandinavië en begin volgende week ons weer zal bepalen.

Zaterdag 17 oktober start met brede opklaringen. Later op de dag schuiven er meer wolkenvelden over onze kust en op een lokaal buitje na blijft het droog. Overwegend goed zicht. Maxima rond 12 °C. Minima rond 6°C.

Wind op zee: Zwakke wind (2-4 kt) uit veranderlijke richting, draaiend naar N en toenemend tot matig (7-10 kt).  Golven rond 0.6m.

Wind aan de kust: Zwakke wind (2-6 kt) uit de zuidelijke sector, draaiend naar N en toenemend tot zwak à matig (5-8 kt).  Golven rond 0.6m.

Rukwinden: Tot 16 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is licht onstabiel.

Weerkaart zaterdag 17 oktober 2020

Zondag 18 oktober blijft het wisselend tot zwaarbewolkt met kans op wat motregen of een licht buitje. Matig tot goed zicht. Maxima rond 13 °C. Minima rond 9°C.

Wind op zee: Matige wind (8-10 kt) uit NW, krimpend naar WNW en toenemend naar matig (11-16 kt).  Golven rond 0.8m.

Wind aan de kust: Matige wind (7-10 kt) uit NW, krimpend naar W.  Golven rond 0.6m.

Rukwinden: Tot 21 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is licht onstabiel.

Weerkaart zondag 18 oktober 2020

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: