Zeilers weerbericht weekend 3-4 oktober 2020

Weerkaart vrijdag 2 oktober 2020

Wisselvallig. De kernwoorden voor dit weekend zijn een depressiekern en de bijhorende occlusie.

Een depressiekern met de naam Alex diept zich verder uit over Frankrijk en trekt de volgende dagen langzaam noordwaarts richting het Kanaal. Een ingedraaide occlusie verbonden aan deze depressie trekt de volgende 36 uur langzaam over onze kust van west naar oost. Deze depressie en bijhorende occlusie blijft deze verwachtingsperiode ons weer bepalen.

Zaterdag 3 oktober is het zwaarbewolkt tot betrokken met perioden van regen. Tegen de middag wordt het droger en verschijnen er opklaringen. 's Avonds neemt de bewolking opnieuw toe gevolgd door buien. Matig zicht in de neerslag. Maxima rond 13-14°C. Minima rond 12°C.

Wind op zee: Matige tot vrij krachtige wind (15-20 kt) uit ZZW, krimpend naar ZO en toenemend naar vrij krachtig tot krachtig (20-25 kt).  Golven rond 1.3m, afnemend tot 0.90m.

Wind aan de kust: Matige wind (7-10 kt) uit ZZW, krimpend naar ZO en toenemend naar matig (10-15 kt).  Golven rond 0.6m, afnemend tot 0.4m.

Rukwinden: Tot 33 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zaterdag 3 oktober 2020

Zondag 4 oktober is het zwaarbewolkt tot betrokken met perioden van regen en buien. In de loop van de namiddag komen er opklaringen maar de kans op een bui blijft bestaan. Matig zicht tijdens de neerslag. Maxima rond 12-13°C. Minima rond 10°C.

Wind op zee: Krachtige tot harde wind (25-30 kt) uit ZW, krimpend naar Z en afnemend naar vrij krachtig tot krachtig (20-25 kt).  Golven rond 1.8m, afnemend naar 1.6m.

Wind aan de kust: Matige tot vrij krachtige wind (15-20 kt) uit ZZW, krimpend naar ZZO en afnemend tot matig (11-16 kt).  Golven rond 1.0m, afnemend tot 0.7m.

Rukwinden: Tot 40 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zondag 4 oktober 2020

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: