Zeilers zijn dankbaar dat het Open Belgisch kampioenschap Multihull kon plaatsvinden

Open Belgisch kampioenschap Multihull

23 boten, verdeeld over de klassen F18, F16 en C3 startten zaterdag 3 oktober in de vier reeksen van hun Open Belgisch Kampioenschap voor de kust voor Bredene. Zowel de Covid 19 maatregelen, de ravage van de storm Odette het weekend ervoor als de povere weersvoorspellingen bracht het verwachte aantal met 2/3de terug.

“Maar, “ zei verdedigend Belgisch Kampioen Patrick De Mesmaeker (F18) “ we zijn allemaal heel dankbaar dat dit Kampioenschap hoe dan ook plaatsvindt.” Het gros van de zeilers kwam deze keer niet echt voorbereid aan de start, bij voor de hand liggend gebrek aan trainingsstages.  

F18 – Patrick Demesmaeker blijf onverslaanbaar

Ondanks een liesbreuk stuurde veelvoudig multihullkampioen Demesmaeker samen met Gilles Tas zijn C2 Goodall Design F18 drie keer naar een overwinning, waardoor hij met de kampioensbanner naar huis kon. Voor de top drie in deze klasse was het een sparringmatch waarbij ze het duo Vandenberghe / Debauque -ondanks hun lokale kennis- het nakijken gaven. Te weten dat Demesmaeker met een liesbreuk kampt zegt dat iets over zijn zeiltalent. “Ik wil voor de operatie nog eerst naar het Franse kampioenschap” verzekert hij nog.  

Patrick Demesmaeker

F16 – flinterdun niveauverschil

In de F16 was de strijd iets minder vlak. Het duo Thiriar / Mathy gingen met hun kampioenstitel aan de haal, ondanks ze een boei niet rondden in reeks 2. Na de vier gevaren reeksen behaalden ze het zelfde puntentotaal als Gill Debruyne. De beste resultaten van drie reeksen bepalen de eindrangschikking. Beide teams eindigden ex aequo. In dit geval bepaalt de plaats in de laatst gevaren race de winnaar, en het team Thiriar / Mathy kwam hierin eerst over de lijn.

Het is zeker dat in deze klasse ontgoocheld werd gereageerd toen de reeksen van zondag werden geannuleerd. De strijd was immers helemaal niet gestreden. Maar kustweerbericht voorspelde windstoten tot 8 Beaufort en team Debruyne haalde de titel dus nipt niet. 

Thiriar / Mathy

C3 – de jeugdteams domineren, de veteranen winnen

In de C3 interserie zeilden de Hobie 16 samen met de Nacra 15, het Youth RBSC Sailing Team met coach Sebastien Godefroid.  Het duo Kwinten en Lieselotte Borghijs wisten ook hier hun enorme zeilervaring te verzilveren door 1/1/(2)/1 te finishen. Ze moesten maar een keer een Hobie 16 laten voorgaan van het duo Marques/Brodbeck, niet voor niks de fleet captain van de populaire Hobiecat 16 klasse in België.  Omdat de Youth Multihull Nationals op 12 en 13 september jl waren gevaren, ging de kampioenstitel naar Marques/Brodbeck.

Sebbe’s analyse

“Het is een erg intensief en spannend kampioenschap geworden.” Zei multihull veteraan Sebastien Godefroid. De aflandige zuidenwind was erg onregelmatig, en kon door de zeilers moeilijk ingeschat worden. Ze zoeken uiteraard altijd de plekken op met de meeste wind, maar de nadeining van de stormachtige dagen ervoor maakte dat moeilijk. “We zeilen sterk op tactiek. Als je dus een foute slag maakt moet je voldoende zelfzeker zijn dat je diegenen die snel zijn weggelopen weer kunt inhalen als de windvlaag jouw kant dan toch uitkomt.”

Godefroid is ook rotsvast overtuigd van het talent dat broer en zus Borghijs ook hier weer hebben getoond. Ze komen uit de Tontin Pups, een exponent van het gezin Borghijs die jongere zeilers een grote variatie aan zeilervaring laten opdoen tot en met zeezeilen op kajuitracejachten. “We hopen dat we nu in onze bubbels kunnen verder trainen,” voegt Godefroid er nog aan toe. “Gewoonlijk gaan we in de winter daarvoor naar het zuiden, het zal afwachten worden hoe we onze kwaliteit gaan kunnen bestendigen binnen de Corona beperkingen.”

Labels

Auteur:

  • Pit De Jonge

    Pit De Jonge is letterlijk in een scheepsnest geboren. Hij freelancet sinds 1979 als foto- en tekstjournalist of commentator voor binnen- en buitenlandse media. De focus is steeds het water met als thema’s -sport,-recreatie, -toerisme, -competitie,-erfgoed en -economie. Als Ship to Shore verzorgt hij sinds 1987 de communicatie van een brede waaier aan watergerelateerde evenementen en organisaties. 

Voor u geselecteerd: