Zeilers weerbericht weekend 10-11 oktober 2020

Weerkaart vrij dag 9 oktober 2020

Wisselvallig en fris. Tijdens het weekend zorgt een uitgestrekte trog, gevuld met koude lucht in de hoogte, voor wisselvallig en koel weer, met frequent buien.

Tussen een hogedrukgordel ten zuiden en diverse depressiekernen ten noorden van ons, staat in onze omgeving een westelijke stroming. Een mobiele wig zorgt daarbij vandaag vrijdag 9 oktober 2020 tijdelijk voor rustig weer. Lang duurt dat niet, want vanavond vrijdag 9 oktober 2020 bereikt een occlusie onze kust, verbonden aan een depressiekern voor de Noorse kust. Daarna komen we in onstabiele, maritiem polaire lucht terecht. Zaterdag 10 oktober ’20 zorgt het schaduweffect van Groot-Brittannië ervoor dat het aantal buien aan de kust eerst nog beperkt blijft, vanaf zaterdagavond ruimt de stroming iets naar het noorden en vallen er meer buien..

Zaterdag 10 oktober is het eerst zonnig tot licht bewolkt. Na de middag verschijnt er meer bewolking en 's avonds vergroot de kans op een bui. Matig zicht in de buien. Maxima rond 13°C. Minima rond 10°C.

Wind op zee: Krachtige wind (22-27 kt) uit WNW, afnemend naar vrij krachtig tot krachtig (20-25 kt).  Golven rond 1.7m.

Wind aan de kust: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit WNW.  Golven rond 1.5m.

Rukwinden: Tot 33 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zaterdag 10 oktober 2020

Zondag 11 oktober wisselen brede opklaringen en enkele buien elkaar af. Matig zicht tijdens de buien. Maxima rond 13°C. Minima rond 9°C.

Wind op zee: Vrij krachtige tot krachtige wind (20-25 kt) uit NNW.  Golven rond 1.6m, toenemend tot 2.0m.

Wind aan de kust: Matige wind (11-16 kt) uit NW, ruimend naar NNW en toenemend naar matig tot vrij krachtig (15-20 kt).  Golven rond 1.2m, toenemend tot 1.7m.

Rukwinden: Tot 33 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zondag 11 oktober 2020

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: