VIDEO: America’s Cup titelverdediger ETNZ lanceert tweede boot: ontdek de bijzonderheden

Emirates Team New Zealand (ETNZ) AC75 Te Rehutai

Emirates Team New Zealand (ETNZ) doopte afgelopen week hun tweede AC75 en luistert naar de naam “Te Rehutai”. Een naam die voortkomt uit de Maori cultuur, de eerste bewoners van Nieuw Zeeland. Letterlijk vertaald betekent het: "Waar de essentie van de oceaan onze kracht en vastberadenheid versterkt". 

De zichtbare verschillen

Te Rehutai verschilt enorm tegenover de eerste AC75 van ETNZ en is ook heel anders dan de AC75 boten van alle andere teams.

In de nieuwe AC75 van ETNZ zit de bemanning in zogenaamde cockpits en niet in kuipen die op loopgraven lijken zoals bij alle andere AC 75’s.

Nog een opmerkelijke wijziging is dat het voordek niveau volledig doorloopt naar achteren. Zo vormen de wanden van de cockpits en het dek een kanaal tot aan het achterschip.

Te Rehutai voordek

Net zoals bij de andere teams is de stuurman nu ook voor een deel van de bemanning gepositioneerd.

Te Rehutai cockpit

De genua lieren zitten nu ook aan beide zijden onderdeks in de twee cockpits. Tijdens het overstag gaan en gijpen moet volgens de AC75 Class Rule de bemanning het voorzeil op één lier lossen en het zeil aan de andere kant van de boot trimmen. Zelfkerende genuarails zijn niet toegestaan.

Foils en draagarmen

De ontwikkeling van de foils en draagarmen zullen cruciaal worden voor de zeilprestaties. In San Francisco en Bermuda mogen de teams nog elke dag van foil wisselen, afhankelijk van de weersvoorspelling.

AC75 foils

Voor de Prada Cup (halve finales) en de America’s Cup Match (finale) moeten de teams hun configuratie vijf dagen voor het begin van de race doorgeven en mogen ze deze niet meer wijzigen. Tijdens de Prada Cup en America’s Cup Match heeft men dus foils nodig die over een breed windbereik kunnen werken.

In de onderstaande foto van de Britannia II van INEOS Team UK is te zien dat ze aan beide zijden verschillende foils hebben. Slim gezien want op die manier kunnen ze twee ontwerpen op dezelfde dag testen zonder uit het water te moeten.

Foils Britannia II INEOS Team UK

Hoever staan de andere America’s Cup teams?

Volgens de informatie die we kunnen lezen op de team websites is geen enkel team met zijn huidige configuratie goed genoeg voorbereid om de America’s Cup te winnen.

Alle teams zijn daarom nog volop hun boten en configuraties aan het doorontwikkelen. Ook de manoeuvres, zeiltechniek en ervaring zijn superbelangrijk met nieuwe boten. De Kiwi’s weten dit zeer goed. Iedereen herinnert zich waarschijnlijk nog 2013 in San Francisco toen ETNZ een 8-1 voorsprong wist op te bouwen tegenover Oracle om uiteindelijk met 8-9 te verliezen. De reden: Oracle leerde hun AC72 catamaran sneller zeilen tijdens de finale!

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: