Zeilers weerbericht weekend 19-20 december 2020

Weerkaart vrijdag 18 december 2020

Zacht en winderig. Ons weer wordt bepaald door maritieme licht onstabiele lucht. Deze stroomt tussen een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en een hogedrukgebied dat zich uitstrekt van het Iberische Schiereiland via de Alpen, tot het oosten van Europa.

Tussen een complexe Atlantische depressie ten noorden van de Britse Eilanden en een hogedrukgebied boven Centraal-Europa wordt via een zuidelijke tot zuidwestelijke stroming zachte, licht onstabiele zeelucht aangevoerd.

Vandaag vrijdag 18 december 2020 liggen we onder de gunstige invloed van een hogedrukwig. Zaterdagmiddag 19 december ‘20 bereikt een zwak occlusiefront onze kust met wat regen. Zondag 20 december ’20 bevinden we ons in de licht onstabiele luchtmassa achter dit front.

Zaterdag 19 december is het zwaarbewolkt tot betrokken met lichte regen of motregen vanaf de middag. Tegen de avond verschijnen er opklaringen. Matig zicht tijdens de neerslag. Maxima rond 11°C. Minima rond 7°C.

Wind op zee: Harde wind (28-33 kt) uit Z, ruimend naar ZZW.  Golven rond 1.6m, afnemend naar 1.4m.

Wind aan de kust: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit Z, afnemend tot matig à vrij krachtig (15-20 kt) en ruimend naar ZZW.  Golven rond 0.4m, toenemend naar 0.5m.

Rukwinden: Tot 40 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is licht onstabiel.

Weerkaart zaterdag 19 december 2020

Zondag 20 december wisselen wolkenvelden en soms brede opklaringen elkaar af. Er is een kleine kans op een bui. Overwegend goed zicht. Maxima rond 9°C. Minima rond 7°C.

Wind op zee: Krachtige wind (22-27 kt) uit ZW.  Golven rond 1.6m.

Wind aan de kust: Matige tot vrij krachtige wind (15-20 kt) uit ZZW.  Golven rond 0.6m, toenemend naar 0.8m.

Rukwinden: Tot 33 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is licht stabiel.

Weerkaart zondag 20 december 2020

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: