Zeilers weerbericht weekend 26-27 december 2020

Weerkaart vrijdag 25 december 2020

Stormachtig weekend. Vandaag vrijdag 25 december 2020 hebben we nog te maken met onstabiele polaire maritieme lucht. Dit weekend komt een uitgestrekte en zich uitdiepende stormdepressie, met veel wind, afgezakt van IJsland naar de Britse Eilanden.

Het Azorenhoog vormt een uitloper over de Britse Eilanden. Via een noord- tot noordwestelijke stroming wordt vandaag vrijdag 25 december 2020 nog onstabiele maritiem polaire lucht naar onze omgeving aangevoerd. De uitloper van hoge druk beweegt zich vanavond en vannacht zaterdag 26 december  ’20 over onze streek, wat tijdelijk voor stabieler weer zorgt. Vanaf morgen zaterdag 26 december ’20 komen we geleidelijk onder de invloed van een omvangrijk lagedrukgebied met kern tussen IJsland en Schotland. Onze kust komt dan, vooral zondag 27 december ’20, in een zeer sterk zuidwestelijk windveld te liggen en geregeld bereiken storingen verbonden aan dit laag onze regio.

Zaterdag 26 december neemt de bewolking vlug toe en vanaf de middag gaat het licht regenen. Goed zicht, matig tot goed zicht in de neerslag. Maxima rond 9°C. Minima rond 4°C.

Wind op zee: Matige wind (11-16 kt) uit W, krimpend ZW en ’s nacht toenemend tot storm (41-47 kt).  Golven rond 1.2m, toenemend naar 3.2m.

Wind aan de kust: Matige wind (7-10 kt) uit ZW, krimpend ZW en ’s nacht toenemend tot hard (28-33 kt).  Golven rond 0.9m, toenemend naar 2.0m.

Rukwinden: Tot 63 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is  onstabiel.

Weerkaart zaterdag 26 december 2020

Zondag 27 december is het betrokken met vrij veel regen, na de middag komen er opklaringen en kan er nog een bui vallen. Matig tot slecht zicht in de neerslag, later goed zicht. Maxima rond 8 °C. Minima rond 6°C.

Wind op zee: Storm (41-47 kt) uit ZW, ruimend naar WZW en afnemend tot krachtig (22-27 kt).  Golven rond 3.5m, afnemend naar 2.0m.

Wind aan de kust: Harde wind (28-33 kt) uit ZW, ruimend naar WZW en afnemend tot matig (11-16 kt).  Golven rond 2.5m, afnemend naar 1.25m.

Rukwinden: Tot 63 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is  stabiel.

Weerkaart zondag 27 december 2020

 

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: