VIDEO: Return Link Service van Galileo antwoordt nu terug aan PLB & EPIRB noodbakens

FastFind Link Service van Galileo

Het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo heeft een belangrijke upgrade gekregen. De nieuwe Return Link Service van Galileo antwoordt nu terug op SOS signalen. Hierdoor weet de persoon in nood of de reddingsdiensten verwittigd en onderweg zijn.

Veel zeezeilers hebben een EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon) aan boord en dragen een PLB (Personal Locator Beacon) zodat ze, wanneer ze in een levensbedreigende noodsituatie komen terug gevonden kunnen worden door de reddingsdiensten.

Deze noodbakens hebben al tot vele succesvolle reddingsoperaties geleid. Niettemin hadden deze apparaten één groot nadeel: de zeiler in nood wist niet of de boodschap goed ontvangen was en of de reddingsdienst ooit wel zou komen opdagen.

Galileo Return Link Service diagram

Galileo Return Link Service diagram

Orolia introduceerde onlangs tijdens de METS, de watersportbeurs voor professionelen en handelaars, haar nieuwe FastFind Returnlink PLB met een kleine blauw led lampje dat een gebruiker vertelt wanneer het International Satellite System for Search and Resque (Cospas-Sarsat) het noodsignaal heeft ontvangen en de locatie kent. Voor een zeezeiler in nood zal dit blauwe lampje zeer geruststellend zijn.

Voor Oralia, door de watersporters bekend onder de merknamen McMurdo en Kannad, is het logisch dat zij dit nieuwe product als eerste op de markt mogen brengen omdat ze nauw betrokken waren tijdens de ontwikkeling.

FastFind Returnlink PLB

Oralia hoopt de nieuwe FastFind Returnlink PLB begin 2020 op de markt te brengen wanneer het Return Link Service van Galileo volledig operationeel is en alle inviduele internationale goedkeuringen rond zijn. 

Kannad AIS EPIRB

Orolia toonde ook McMurdo en Kannad EPIRB's op de METS. Deze nieuwe EPIRB's hebben eindelijk ook een ingebouwd AIS systeem zodat, wanneer ze geactiveerd worden, ook andere boten in de buurt kennis krijgen van de noodsituatie.

Wij verwachten dat de nieuwe PLB’s en EPRIB’s op het einde van het eerste kwartaal in de winkelrekken zullen liggen.

Weetje

Wist je dat een noodbaken waar dan ook ter wereld binnen de 5 minuten en op 1km nauwkeurigheid kan gelokaliseerd worden?

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt bedrijven met hun datagedreven digitale marketing en e-commerce optimalisaties met zijn online marketing bedrijf Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: