Australian Sailing gaat kielbreuk LCE Showtime onderzoeken

LCE Showtime

Australian Sailing, de Australische zeilfederatie, heeft besloten om een onderzoek in te stellen naar de kielbreuk van het zeiljacht LCE Showtime. Men wil een volledig verslag van de feiten maken en leren uit het incident.

LCE Showtime verloor haar kiel na het voltooien van de Rolex Sydney Hobart Yacht Race 2019. De Ker 40 van Mark Griffith was op de terugweg naar haar thuishaven toen op 5 januari 2020 omstreeks 02:30 uur de kiel afbrak. Alle bemanningsleden werden gered door de in buurt zijnde reddingsdiensten.

Australian Sailing zal een onderzoek starten naar de feitelijke gebeurtenissen tijdens het incident. Het nationaal veiligheidscomité heeft Tim Cox (voorzitter), Chris Zonca en Frank Walker aangesteld om het onderzoek uit te voeren.

Van bijzonder belang zullen de processen zijn met betrekking tot het oorspronkelijk ontwerp en wijzigingen aan de kiel. In ons eerder bericht publiceerden we dat Jason Ker ons liet weten dat de kiel die afgebroken is van LCE Shotime niet door Ker Yacht Design ontworpen was. Volgens Jason Ker zou de eigenaar een retrofit kiel gemonteerd hebben.

Ook zal er onderzocht worden of het zeiljacht ooit aan de grond gelopen was en dit goed gedocumenteerd staat in de logboeken.

Australian Sailing roept alle belanghebbende op om informatie en opmerkingen schriftelijke in te dienen door een e-mail te zenden naar technical@sailing.org.au . Diegene die geïnterviewd willen worden door het onderzoekspanel mogen contact opnemen via hetzelfde e-mailadres.

Het volledige onderzoeksdocument van Australian Sailing kan u hieronder downloaden.

Attachment
Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: