Foiling Dinghy: dit vonden wij de leukste boot op de Belgian Boat Show

Foiling Dinghy

De foiling Dinghy was wat ons betreft dé revelatie van de afgelopen Belgian Boat Show. Eenvoudig, nifty, en vernieuwend. Een moderne dinghy met foils en bovendien betaalbaar. Daar moesten we meer van weten.

De Foiling Dinghy stond ergens achteraan in een uithoek van de Belgian Boat Show bij de stand van Passion uit Knokke en verdiende wat ons betreft een betere plaats. De gepassioneerde introductie van Bruno Dutry trok ons helemaal over de streep: dit ding moet dringend getest worden.

Bruno vertel ons dat de Foiling Dinghy foilen betaalbaar maakt:

“Het is een moderne dinghy die je met een beetje open zeilboot ervaring, vrij snel aan het foilen brengt. De complexiteit is herleid tot het minimum. De foils trimmen zichzelf en werken als een self-tacking gib.”

Automatic Cant Control foil system

Het Automatic Cant Control Foil Systeem (ACC) zorgt voor een stabiele koers tijdens het foilen en zorgt voor maximale stabiliteit. De totale rompbreedte op de waterlijn draagt bij tot de stabiliteit indien er niet gefoiled wordt. 

Intrekbaar roer

De intrekbare foils en het roer maken de tewaterlating erg gemakkelijk, ook vanaf het strand of vanop de slipway. Met opgetrokken foils kan de boom nog steeds vrij bewegen.

De Foiling Dinghy zeilen is een solo job. Er wordt geen gebruik gemaakt van een trapeze wat het bootje zo gemakkelijk maakt als een Laser of Europe.

De lichtgewicht carbon mast bestaat uit twee delen wat transport toelaat op het dak van een auto. Het zeil wordt met een klassieke val gehesen op het water.

Specificaties Foiling Dinghy:

 • Lengte: 3.85m
 • Breedte: 1.58m
 • Breedte met foils: 2.1m
 • Diepgang met foils: 1.1m
 • Gewicht romp: 30kg.
 • Gewicht totaal: 55kg.
 • Zeiloppervlak: 9.5m²
 • Minimum lift off windsnelheid: 8 knopen
 • Topsnelheid: +25 knopen
 • Bemanningsgewicht max.: 95kg.
 • Fun factor: mega

De prijs voor de Foiling Dinghy bedraagt 12.990€ incl. 21% BTW.

Foiling Dinghy

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: