ORC 2020 wijzigingen

Flying Headsail

Het zeilseizoen van 2020 staat weer voor de deur! Dit betekent dat de ORC en IRC certificaten weer verlengd worden. Het ORC programma van 2020 is weer verder ontwikkeld en dat zorgt voor een aantal wijzigingen in de certificaten en ratings. We brengen je graag op de hoogte van de belangrijkste wijzigingen:

Flying Headsail vs. Asymmetrische Spinnaker

Het onderscheid tussen een Flying Headsail en een Asymmetrische Spinnaker zit in de verhouding midden breedte vs. onderlijk lengte. Bij een verhouding kleiner dan 75% spreekt men van een voorzeil en bij een verhouding vanaf 75% spreekt men van een spinnaker. De Code 0 zeilen onder de 75% werden al meegenomen in de rating, maar een Code 0 boven de 75% had in de meeste gevallen geen effect op de rating. Dit is aangepast door een geleidelijke overgang te creëren voor vliegende voorzeilen met de verhouding van 55% tot 85%.

Dit heeft als gevolg dat zeilen met een midden breedte verhouding van tussen de 75% en 85% ook moet worden opgeven en dat heeft weer effect op de rating.

Zie nieuwe ORC rule 304.1 ii)

The sail area shall be smaller or equal to the respective one printed on the certificate. The sails inventory shall include the largest of each when on board: mainsail, mizzen, headsail set on the forestay, symmetric spinnaker, asymmetric spinnaker, mizzen staysail and all headsails set flying and all asymmetric spinnakers having SHW/SFL < 0.85.

Heb je een asymmetrische spinnaker met de verhouding SHW/SFL < 0.85, geef dan de zeilmaten op per mail naar rating@watersportverbond.nl.

Double Handed certificaten

De speciale Double Handed rating getallen zijn op het ORC certificaat niet meer te zien onder het kopje “Special Scoring”. In plaats daarvan krijgt iedere boot vanaf 2020 twee ORC certificaten: een standaard certificaat en een Double Handed certificaat. Je kan er nu voor kiezen om beide met een andere configuratie te laten samenstellen.

Nieuwsgierig naar wat deze wijzigingen kunnen betekenen voor jouw boot? Dan kan je via de Sailor Service op www.orc.org proefmeetbrieven aanmaken.

Ben je lid van de ORC/IRC klassenorganisatie Noordzee Club, dan kan je via het e-mailadres orcsupport@noordzeeclub.nl ondersteuning krijgen bij vragen over het certificaat.

ORC 2020 wijzigingen

Labels
ORC

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: