Zeilers weerbericht weekend 15-16 februari 2020: storm Dennis komt eraan!

Weerkaart vrijdag 14 februari 2020

Winderig weekend met bezoek van storm Dennis. Het tweede weekend op rij komen we in een sterk windveld terecht op de zuidelijke flank van een complex lagedrukgebied op de nabije Atlantische Oceaan. Een sterke zonale stroming die zich uitstrekt van de oostkust van de Verenigde Staten tot aan het Verenigd Koninkrijk zorgt ervoor dat frontale depressies elkaar vrij vlug opvolgen.

Een koufront bevindt zich momenteel nog over de nabije Atlantische Oceaan en wordt zaterdagnacht 15 februari ’20 over onze kust verwacht. Langs de voorzijde van deze storing wordt er vrij zachte maar relatief vochtige lucht naar onze regio aangevoerd. De passage van dit koufront gaat opnieuw gepaard met hoge windsnelheden die ook nog zondag 16 februari ’20 aanhouden.

Zaterdag 15 februari is het betrokken maar opnieuw drijven er enkele korte opklaringen binnen. Vanaf de late namiddag neemt de kans op regen of motregen toe. 's Avonds en 's nachts blijft het dan betrokken met perioden van regen of motregen.  Goed zicht, matig tot slecht tijdens de neerslag. Maxima rond 12°C. Minima rond 8°C.

Wind op zee: Krachtige wind (22-27 kt) uit ZZW, toenemend tot storm (41-47 kt) ‘s nachts. Golven rond 1.5m, toenemend tot 3.0m.

Wind aan de kust: Vrij krachtige wind (17-21 kt) ZZW, toenemend tot hard (28-33 kt) ‘s nachts. Golven rond 1.0m, toenemend tot 1.5m.

Rukwinden: Tot 55 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zaterdag 15 februari 2020

Zondag 16 februari is het betrokken met perioden van regen of motregen. Pas vanaf de late namiddag of vroege avond wordt het droger en komen er enkele opklaringen. Matig zicht tijdens de neerslag. Maxima rond 14°C. Minima rond 12°C.

Wind op zee: Stormachtige wind tot storm (37-43 kt) uit ZZW, ruimend naar WZW en afnemend tot hard à stormachtig (32-37 kt) ‘s avonds. Golven rond 3.0m, afnemend tot 2.5m.

Wind aan de kust: Harde wind (28-33 kt) uit ZZW, ruimend naar WZW en afnemend tot krachtig (22-27 kt). Golven rond 1.75m, toenemend tot 2.0m.

Rukwinden: 55 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zondag 16 februari 2020

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: