49er-zeilers Lambriex & Van Vugt sluiten WK af met 11e plaats, 8e plek voor Bekkering en Duetz bij WK 49er FX zeilen

Bart Lambriex en Pim van Vugt

Op de laatste dag van het WK 49er en 49erFX-zeilen in Geelong krijgen de 49er-mannen Bart Lambriex & Pim van Vugt een flinke tegenslag te verwerken. Een week lang lagen de mannen op koers voor Olympische kwalificatie, maar op de laatste dag zakken ze net te ver in het landenklassement om aan de eisen te voldoen. Het duo eindigt het WK op de 11e plek overall.

49erFX-duo Bekkering & Duetz klimt op de laatste dag nog 1 plek in het klassement, maar een medaille zit er niet meer in voor de dames. Zij sluiten hun WK op de 8e plek af. 

Bittere pil voor Lambriex & Van Vugt
De Nederlandse 49er-mannen Bart Lambriex & Pim van Vugt voeren een sterk WK en lagen gedurende de hele week op koers om een Nederlandse 49er-team voor Tokio 2020 te kunnen kwalificeren. Een top 8 landenplek zou hiervoor voldoende zijn. Op de laatste wedstrijddag zit het echter tegen en moeten de mannen een 25e en 9e plek aan hun scorebord toevoegen. Dit brengt het duo naar een 9e landenplek en de 11e plek in het overall klassement. 

“Dit is gewoon heel zuur", vertelt Van Vugt. "We moeten er net een stapje bovenop doen. Een 11e plek is niet slecht natuurlijk, maar we moeten gewoon net iets beter, dan heb je dit probleem niet.”

Na het WK hebben de 49er-zeilers nog 2 kansen om aan de prestatie-eisen van NOC*NSF te voldoen. Dit kan nog tijdens de Prinses Sofia Cup (Palma de Mallorca, 30 maart t/m 4 april) en tijdens het EK 49er (Garda, 11 - 17 mei).

Eindklassement WK 49er

 1. Burling / Tuke (NZL), 38 pnt

 2. Botin / Lopez Marra (ESP), 58 pnt

 3. Heil / Ploessel (GER), 60 pnt

 4. Bildstein / Hussl (AUT), 61 pnt

 5. Phillips / Phillips (AUS), 88 pnt

11. Lambriex / Van Vugt (NED), 92 pnt

Achtste plaats voor Bekkering & Duetz
Het is de Nederlandse 49erFX-zeilsters Annemiek Bekkering & Annette Duetz niet gelukt op het podium te eindigen bij het WK in Geelong. Het duo moest zich na een uitdagende week tevredenstellen met een 8e plaats. Op de laatste dag wisten de dames wel nog 1 plek te klimmen, nadat ze hun laatste fleetraces als 12e en 10e over de finish kwamen en de afsluitende medalrace als 4e. 

“Dit is niet echt waarvoor we kwamen. We wilden hier toch wel knallen, maar waren niet op onze top. Het WK van Nieuw-Zeeland zit er nog een beetje in merken we. Dat is geen excuus om niet goed te varen, maar we merken wel dat we gewoon moeite hadden om erin te komen. Ook vandaag nog. Het was elke keer een beetje average of net niet goed genoeg en dat zie je ook wel in het resultaat, met een 8e plek. Dat is balen, want wij willen een WK gewoon winnen. Deze week was een goed moment om te leren en heeft ons weer op scherp gezet richting de Olympische Spelen.” 

Eindklassement WK 49erFX

 1. Echegoyen / Barcelo (ESP), 42 pnt

 2. Dobson / Tidey (GBR), 52 pnt

 3. Roble / Shea (USA), 84 pnt

 4. Sebesi / Dubois (FRA), 88 pnt

 5. Jurczok / Lorenz (GER), 89 pnt

8. Bekkering / Duetz (NED), 92 pnt

Meer info en resultaten: https://49er.org/event/2020-world-championship/

Van Schaardenburg zakt, Bos klimt bij WK Laser Standard

Bij het WK Laser Standard heeft Rutger van Schaardenburg na een lastige dag een aantal plekken in moeten leveren waar Duko Bos er weer wat klom. Van Schaardenburg finishte zijn races van de dag als 35e, 20e en 13e en zakt naar de 12e plaats in het klassement. Bos voer een 21e, 19e en 8e plek en klimt naar de 18e plaats. Met nog een laatste wedstrijddag met 3 geplande races te gaan, zullen beide mannen alles op alles zetten om te kunnen voldoen aan de prestatie-eisen van NOC*NSF (top 8 landenplek voor een halve nominatie, top 3 voor een hele nominatie). 

Meer info en resultaten: http://2020-standard-men.laser-worlds.com/

Auteur:

 • Watersportverbond

  Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: