Marit Bouwmeester met hoge verwachting naar WK Laser radial zeilen

Marit Bouwmeester

De Nederlandse zeilers van TeamNL Zeilen zijn klaar voor actie. Van 23 t/m 28 februari varen Marit Bouwmeester, Maxime Jonker, Daphne van der Vaart en Mirthe Akkerman het WK Laser Radial in de baai van Melbourne (Sandringham).

Nederlandse zeilsters klaar om stijgend niveau te laten zien bij WK Laser Radial

De Nederlandse Laser Radial-zeilsters Marit Bouwmeester, Maxime Jonker, Daphne van der Vaart en Mirthe Akkerman hebben door het bundelen van krachten grote stappen kunnen zetten. Sinds oktober hebben de dames zich als vaste trainingsgroep op het water begeven en dat werpt zijn vruchten af. Bouwmeester is klaar om een hoger niveau te laten zien en gaat voor de winst.

“We hebben het afgelopen seizoen goed geëvalueerd. Een seizoen met een zilveren medaille op het EK en WK, de 2 piekevenementen van het jaar. Maar onze doelstellingen staan hoger. En dus zijn Roelof en ik terug gegaan naar de tekentafel”, vertelt Bouwmeester.

“We hebben deze winter heel hard gewerkt aan de techniek en ik heb er heel veel vertrouwen in dat we daar stappen in gezet hebben. Uiteraard gaan we weer voor de winst op het WK. Vorig jaar hebben we bij beide piekevenementen bewust gekozen voor een beperkte lokale voorbereiding, als voorbereiding op de Spelen. Dit WK zijn we beter voorbereid.”

De grootste verandering in de afgelopen maanden is voor Bouwmeester de trainingsomgeving. In de afgelopen jaren trainde Bouwmeester met wisselende internationale concurrenten, maar vanaf oktober traint de Olympisch kampioene met de Nederlandse zeilsters Van der Vaart, Jonker en Akkerman in een vaste groep. 

“Het goede van deze groep is dat de dames volledig complementair aan elkaar zijn”, vertelt Roelof Bouwmeester (Coach Laser Radial Watersportverbond). “De trainingen zijn zeer intensief en intens en ik zie het niveau per week stijgen. Dit levert voor alle dames een fantastische trainingsomgeving en het lijkt erop dat de stijgende lijn nog niet afvlakt.”
Zeilster Maxime Jonker voegt daar aan toe: “De samenwerking binnen het team verloopt heel goed en dat gaat ons zeker helpen tijdens het WK! Ik merk in de trainingen dat ik stappen heb gezet en het doel is om dit niveau ook op het WK te laten zien.”

Over de omstandigheden in Melbourne valt behoorlijk wat te zeggen. ‘4 seasons in 1 day’ is een bekende uitspraak over Melbourne. In de voorbereidingen heeft de baai zeer veranderlijke omstandigheden laten zien.

Roelof Bouwmeester:

“Over het algemeen is de kans op medium tot veel wind relatief groot. Van alle dagen die we tot nu toe gezeild hebben hier hebben we 80% van de dagen 14 knopen of meer gehad. Dat betekent in de Laser dat je volle bak moet hangen en dat het fysieke aspect een rol gaat spelen. Hier zijn we uiteraard op voorbereid.”

Wedstrijdschema Laser Radial
Zondag 23 t/m dinsdag 25 februari: Qualifying Series
Woensdag 26 t/m vrijdag 28 februari: Final Series
Meer info: http://2020-radial-women.laser-worlds.com/

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: